Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε με καθυστέρηση ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2011 με μείωση περίπου 2,5% για την γεωργία

Σε διάσταση εξουσιών μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής αποδίδεται η καθυστέρηση της ψήφισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στο Στρασβούργο μετά από τη συζήτηση που προηγήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με αυτόν ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 2,5% για τον τομέα της γεωργίας. Ωστόσο η μείωση αυτή δεν αναμένεται να έχει καμία επίπτωση στις πληρωμές των αγροτών αφού θεωρείται ανεπαίσθητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά η διαδικασία καθυστέρησε αφού το Κοινοβούλιο σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση τον απέρριψε.

Αυτό που αναμένει ωστόσο ο αγροτικός κόσμος, είναι τι μέλλει γενέσθαι με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης για την περίοδο 2014 – 2020. Για την περίοδο αυτή υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής σαν προσανατολισμός δεν υπάρχουν όμως συγκεκριμένα νούμερα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στο Συμβούλιο Κορυφής στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι θα ήθελαν να «δουν» και στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο να παραμένει το 1% του ΑΕΠ σαν ίδιους πόρους της Κοινότητας.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα έχει λίγο λιγότερα χρήματα αφού σήμερα είμαστε στο 1,07% του ΑΕΠ. Απαντήσεις για όλα αυτά θα έχουμε έως τον ερχόμενο Μάιο αφού τώρα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις.

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλείου

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο: «Το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εγκρίθηκε περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις προτεραιότητες των ευρωβουλευτών, ενώ παράλληλα συμφωνεί με τα όρια που έθεσε το Συμβούλιο. Στις φετινές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή επί διαφόρων πολιτικών αιτημάτων.

Ο προϋπολογισμός για το 2011, έτσι όπως εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΕΚ, περιλαμβάνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι ευρωβουλευτές, όπως είναι η καινοτομία, η νεολαία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η Παλαιστίνη. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα (όλα τα χρηματικά ποσά αναφέρονται σε αναλήψεις υποχρεώσεων):

1α. Ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη και απασχόληση: Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν και πέτυχαν μεγαλύτερα ποσά για το Πρόγραμμα για τη διά βίου μάθηση (+€18 εκατ.), για το Πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία (+€10 εκατ.) και για το Πρόγραμμα Ευφυής ενέργεια - Ευρώπη (+€10 εκατ.).

1β. Συνοχή - ανάπτυξη και απασχόληση: Οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν μία νέα γραμμή ύψους €2,5 εκατ. για τη Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια της Βαλτικής Θάλασσας.

2. Διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων: Προστέθηκαν €6,7 εκατ. για το Χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον LIFE+ και €2 εκατ. για τη Στήριξη για τη διαχείριση αλιευτικών πόρων.

3α. Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη: Προστέθηκαν €2,35 εκατ. για το Πρόγραμμα Daphne για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και €1 εκατ. για την Πρόληψη της τρομοκρατίας.

3β. Ιθαγένεια: Προστέθηκαν €4 εκατ. στις Ειδικές ετήσιες εκδηλώσεις για τη στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων "Special Olympics" στην Αθήνα και €3 εκατ. για το Πρόγραμμα Νεολαία εν δράσει.

4. Η ΕΕ ως παγκόσμιος παράγοντας: Προστέθηκαν €100 εκατ. για την Παλαιστίνη, την ειρηνευτική διαδικασία και την UNRWA.

Σε ότι αφορά τα συνολικά μεγέθη, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τα επίπεδα που προτείνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου: €141,8 δισ. για αναλήψεις υποχρεώσεων και €126,5 δισ. για πληρωμές. Το ΕΚ έδινε πάντα ιδιαίτερη σημασία στο επίπεδο των αναλήψεων υποχρεώσεων, αφού αυτές είναι που καθορίζουν τα έξοδα.

Επιπλέον, το ΕΚ, το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφώνησαν ότι εάν χρειαστούν στο μέλλον επιπρόσθετοι πόροι για να καλύψει η ΕΕ τις νομικές τις υποχρεώσεις, τότε θα υπάρξουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί, νομικά, να εμφανίζει έλλειμμα».

---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------