Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σε απόγνωση οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης λόγω της παράτασης της απεργίας της ΠΝΟ. Ζητούν την άμεση μεταφορά των προιόντων στις αγορές

Οξύνονται τα προβλήματα από την απεργία των ναυτεργατών ειδικά σε ότι αφορά στην μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης Κυριακής των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 6 το πρωί της προηγούμενης Τρίτης.

Και ενώ ο ναυτικός αποκλεισμός της Κρήτης θα συνεχιστεί για δύο ακόμη ημέρες τα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς επιδεινώνονται, εκατοντάδες πολίτες αδυνατούν να ταξιδέψουν, τα εισιτήρια στις αεροπορικές εταιρείες είναι πλέον δυσεύρετα αλλά το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ειδικά οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών οι οποίοι τονίζουν πως τα κηπευτικά δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια ημέρα.

Το πρωί της Παρασκευής (26/11) εκατοντάδες παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο ζητώντας να βρεθεί λύση για την μεταφορά των προϊόντων τους στις αγορές της ηπειρωτικής χώρας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Συμπαραστεκόμαστε στον κλάδο των ναυτεργατών που απεργεί, καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτοί οι εργαζόμενοι και δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μαζί τους» είπε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου κ. Γιώργος Ντισπυράκης επισημαίνοντας ότι αχρηστεύονται χιλιάδες τόνοι νωπά κηπευτικά, προϊόντα του κόπου των αγροτών. Μόνο στην Ιεράπετρα περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή και οι αγρότες αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα στις αγορές.

Οι αγρότες ζητούν πάση θυσία να βρεθεί έστω και ένα πλοίο που να αποπλεύσει την Παρασκευή από την Κρήτη μεταφέροντας μόνο φορτηγά με κηπευτικά και με προορισμό έστω και άλλο λιμάνι πλην του Πειραιά.

«Δεν μπορούμε παρά να λάβουμε μέτρα. Θέλουμε να δρομολογηθεί πλοίο μόνο για τις ανάγκες μεταφοράς των κηπευτικών μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» υπογράμμισε ο κ. Ντισπυράκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας κ. Αντώνη Μπιτσάκη «έχουν ήδη δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς καλλιεργούμε μόνο πρώιμα κηπευτικά τα οποία εάν δεν φύγουν την πρώτη ή την δεύτερη μέρα είναι κατεστραμμένα, ειδικά οι ντομάτες. Η παραγωγή αυτή την στιγμή στην περιοχή της Μεσαράς και της Ιεράπετρας είναι στο 100%. Εμείς στην Κουντούρα και στο Ελαφονήσι είμαστε περίπου στο 70-80%».

Να σημειωθεί πως χιλιάδες τόνοι Κρητικών κηπευτικών «περιμένουν» να μεταφερθούν στις αγορές κάτι που αν δεν γίνει το αργότερο σήμερα τότε όχι μόνο – στην καλύτερη περίπτωση – θα υποβαθμιστεί η ποιότητα και επομένως η τιμή τους, αλλά επιπλέον θα χαθούν αγορές (λαχαναγορές – super market) οι οποίες θα αναζητήσουν αλλού τροφοδότες.
----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
----------------------------------------------