Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αργά το βράδυ του Σαββάτου «έφυγαν» τρία πλοία με ευπαθή αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη. Εκτονώνεται η ένταση στους αγρότες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα

Προσωρινή εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης επιτεύχθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (27/11) με τον απόπλου τριών πλοίων από τα λιμάνια Σούδας και Ηρακλείου αντίστοιχα, τα οποία κατάφορτα με φορτηγά που μετέφεραν πρώιμα κηπευτικά κατέπλευσαν, χωρίς προβλήματα, στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Κυριακής (28/11).

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στα δύο λιμάνια της Κρήτης ζητώντας να δοθεί άδεια για τον απόπλου των πλοίων έτσι ώστε να φύγουν για τις αγορές εκατοντάδες τόνοι κηπευτικών που παρέμεναν από την προηγούμενη Τρίτη στα φορτηγά.

Μάλιστα οι αγρότες προειδοποιούσαν πως δεν επρόκειτο να φύγουν από τα λιμάνια ενώ υπήρχαν και προτάσεις ακόμη και για κατάληψη των πλοίων.Τελικά περίπου στις 8 το βράδυ δόθηκε – με υπουργική εντολή – η έγκριση στα λιμεναρχεία Ηρακλείου και Σούδας, για τον απόπλου των πλοίων για την μεταφορά των ευπαθών κηπευτικών.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Θαλασσίων υποθέσεων κ. Γιάννης Διαμαντίδης σε δηλώσεις του, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «επιστράτευση», άφησε όμως ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------