Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι αγρότες της Σητείας ζητούν αλλαγές σε ΕΛΓΑ και την προστασία της ελαιοπαραγωγής

Tην κατάργηση του ποσοστού 3% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, τροποποίηση του νόμου για την κάλυψη της Κρήτης από φυσικούς κινδύνους κι ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν την ελιά, την ενίσχυση του ΕΛΓΑ, και την ίδρυση κρατικού οργανισμού συγκέντρωσης και προώθησης ελαιολάδου ζητούν μεταξύ άλλων οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Επαρχίας Σητείας «ΙΤΑΝΟΣ» μέσω ψηφίσματος που εξέδωσαν.

Συγκεκριμένα ζητούν: Την κατάργηση των άρθρων του Ν. 3877 (σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας), που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού και προπληρωμής από μέρους μας του ποσοστού 3% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Όπως τονίζουν οι αγρότες της Σητείας τα εξαθλιωμένα εισοδήματά τους δεν επιτρέπουν να φορτωθούν στις πλάτες τους τις κρατικές αδυναμίες και ζητούν την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής μέσω των τιμολογίων πώλησης του ελαιολάδου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην δεχθούμε να πληρώσουμε την ειδική ασφαλιστική εισφορά, ούτε να υπογράψουμε οποιαδήποτε εξουσιοδότηση κράτησης των χρημάτων αυτών από κρατικές ή κοινοτικές ενισχύσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους.

Επίσης ζητούν να τροποποιηθεί το άρθρο 5 του παραπάνω νόμου, ώστε να καλύπτει την περιοχή της Κρήτης από τους φυσικούς κινδύνους και ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν άμεσες ζημιές, καθ’ όλο τον καλλιεργητικό κύκλο της ελιάς.

Την δυνάμωση και ενίσχυση του ΕΛΓΑ σαν κρατικού φορέα ασφάλισης, απαλλαγμένου από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις που τον οδηγούν στη διάλυση.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο οι αγρότες της Σητείας ζητούν να καθιερωθεί με νόμο τιμή ασφαλείας του ελαιολάδου που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και ένα λογικό κέρδος (για το 2010 προτεινόμενη τιμή ασφαλείας 3,00 ευρώ)

-Να δοθούν άτοκα δάνεια στους συνεταιρισμούς και στους φορείς που συγκεντρώνουν ελαιόλαδο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές στους παραγωγούς.
-Να θεσμοθετηθεί έλεγχος αγοράς και διακίνησης ελαιολάδου σε όλα τα στάδια.
-Να απαγορευθεί η εισαγωγή ελαιολάδου και σπορέλαιων από άλλες χώρες εφ όσον υπάρχει επάρκεια στη δική μας αγορά..
-Να θεσμοθετηθεί έλεγχος αγοράς λιπασμάτων.
-Να δημιουργηθεί κρατικός οργανισμός συγκέντρωσης και προώθησης ελαιολάδου.
-----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
-----------------------------------------------