Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Προσχέδιο νόμου, «ταφόπλακα» για τους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς.

Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη από την σχεδιαζόμενη απαγόρευση πώλησης τσικουδιάς από τους «καζανάρηδες»

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στην Κρήτη θα προκαλέσει προσχέδιο Νόμου του υπ.Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ απαγορεύει στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, τους λεγόμενους και «καζανάρηδες» στην Κρήτη, να διαθέτουν οι ίδιοι την τσικουδιά που παράγουν και τους υποχρεώνει να την δίνουν μόνο σε ποτοποιίες!

Το σχέδιο αυτό, που θεωρείται πως, ουσιαστικά καταργεί ίσως το μόνο παραδοσιακό επάγγελμα που έχει απομείνει στην Κρήτη, δεν αφορά μόνο τους καζανάρηδες αλλά το σύνολο της Κρητικής κοινωνίας.

Η τσικουδιά αποτελεί το παραδοσιακό ποτό του νησιού το οποίο οι Κρητικοί, είτε για τις επιχειρήσεις (καφενεία, εστιατόρια κλπ), είτε για τα σπίτια τους, το αγοράζουν από τους καζανάρηδες ή από γνωστούς τους έχοντας μάλιστα εμπιστοσύνη για τους δικούς τους παραγωγούς τσικουδιάς.

Δηλαδή αποτελεί ένα προϊόν το οποίο διατίθεται απευθείας από τους αγρότες-παραγωγούς στους καταναλωτές χωρίς να παρεμβαίνουν μεσάζοντες. Αυτή ακριβώς την σχέση επιχειρεί να ανατρέψει το υπ.Οικονομικών βάζοντας ως μεσάζοντες τις ποτοποιίες, οι οποίες επίσης παράγουν τσικουδιά αλλά σχεδόν αποκλειστικά για τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι αγοράζουν την «τυποποιημένη» τσικουδιά ως σουβενίρ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, ο καζανάρης δεν θα μπορεί να πουλά τσικουδιά.

Θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση και να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς κάνοντας τους απόσταξη. Αν θέλει να πουλήσει τσικουδιά, θα πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση.

Ανήσυχος και αγανακτισμένος είναι ο πρόεδρος των Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου Αντώνης Φραγκιαδάκης. «Πάνε να μας κλείσουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, δεν υπάρχει λογική σε αυτό το μέτρο!» υπογραμμίζει.

 Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης χρόνια τώρα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. «Τους καλούμε και προφορικά και γραπτά τώρα και χρόνια να μας κάνουν ελέγχους.

 Όχι μόνο σε 10-20 καζανάρηδες που…συνηθίζουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο, αλλά σε όλους! Τους ζητούμε να τυποποιούμε το προϊόν μας για να υπάρχει έλεγχος και από την αγορά, από τους καταναλωτές. Τίποτα δεν έκαναν. Τώρα πάνε να μας κλείσουν!».

Υπενθυμίζεται πως οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί τσικουδιάς παίρνουν κάθε χρόνο τις άδειες παραγωγής μέσα από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχοντας το νόμιμο δικαίωμα να την διακινούν χύμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πάντως οι ίδιοι, μέσω των συλλόγων τους, ζητούν να τους επιτραπεί να τυποποιούν την τσικουδιά που παράγουν έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, και να μπορούν να διακινούν οι ίδιοι το προϊόν τυποποιημένο με την ετικέτα τους, όπως γίνεται σήμερα με τους μελισσοκόμους.

Παρέμβαση στην Βουλή

Στο μεταξύ το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται το παραδοσιακό επάγγελμα του αποσταγματοποιού τσικουδιάς, με αφορμή και προσχέδιο νομοσχεδίου που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, που κατέθεσε σχετική παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει στο έγγραφό του ότι «το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στην ουσία καταργεί το επάγγελμα των Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και το παραδίδει στις μεγάλες ποτοποιίες» και υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με το προσχέδιο ο καζανάρης δεν θα μπορεί από τώρα και στο εξής να πουλά τσικουδιά», αλλά «θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση».

Στην παρέμβασή του ο κ.Αυγενάκης επισημαίνει πως πάγιο αίτημα των καζανάρηδων είναι να τους δοθεί έγκριση για τυποποίηση της τσικουδιάς, με τον σύλλογό τους να θέτει επίμονα το θέμα σε όλες τις ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου». Σύμφωνα με τον σύλλογο, «η τυποποίηση είναι ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος» και τονίζει ότι «ουδέποτε όμως έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα». Αντίθετα, αναφέρει ότι «το Υπουργείο δέχεται τις προτάσεις των ποτοποιών για τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς».

Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής ζητά να λάβει το Υπουργείο «συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση του επαγγέλματος του αποσταγματοποιού τσικουδιάς» και ζητάν να ενημερωθεί εάν «προτίθεται το Υπουργείο να εγκρίνει την τυποποίηση της τσικουδιάς από τους αποσταγματοποιούς, προκειμένου να ελέγχεται, μέσω της διαδικασίας αυτής, η παραγωγή, η διακίνηση αλλά και η ποιότητα του προϊόντος».

Επιπλέον, ερωτά εάν «προτίθεται το Υπουργείο να μας παραθέσει τους λόγους και τα κριτήρια με τα οποία παραδίδει, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς στο ποτοποιούς, οι οποίοι αποτελούν και ανταγωνιστές των αποσταγματοποιών τσικουδιάς, μια και οι ίδιοι διατηρούν καζάνια», όπως και εάν «γνωρίζει το Υπουργείο ότι το κόστος για τη δημιουργία υποδομής ποτοποιείου ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για έναν παραδοσιακό καζανάρη».
-------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
-------------------------------------------------