Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η ελαφρόπετρα «ελαφρύνει» αγρότες και περιβάλλον

Μία νέα μέθοδος, φιλική για το περιβάλλον, επιχειρεί να θέσει νέα δεδομένα στην ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών, με τη χρήση της ελαφρόπετρας! 

Το ερευνητικό πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών με τη χρήση ελαφρόπετρας» και αποτελεί σύμπραξη της ΛΑΒΑ Μεταλλευτικής και Λατομικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ καθιστά περιττή την απολύμανση του εδάφους με φυτοφάρμακα και επιτρέπει τη συλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων νερού και λιπασμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά... την εξοικονόμηση πόρων!

Σημαντικά περιβαλλοντικά και ανταγωνιστικά οφέλη υπόσχεται το νέο ερευνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης ορθών γεωργικών πρακτικών με τη χρήση ελαφρόπετρας, που υλοποιείται με τη σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική.

Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάδειξη των βέλτιστων εφαρμογών της ελαφρόπετρας σε υδροπονικές καλλιέργειες και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών θερμοκηπιακών μονάδων, μέσω της συλλογής και διάχυσης κατάλληλης τεχνογνωσίας στους παραγωγούς που την χρησιμοποιούν.

Διαχείριση
Ταυτόχρονα, τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά, καθώς, μεταξύ άλλων, αλλάζει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης της άρδευσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος η επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών συντονίζει και παρακολουθεί την πιλοτική χρήση ελαφρόπετρας σε θερμοκήπια υδροπονίας, παρέχοντας επιστημονική και τεχνική στήριξη στους παραγωγούς στη διαχείριση της καλλιέργειας. Επίσης θα προχωρήσει στη συστηματική λήψη στοιχείων από τις υπό παρακολούθηση καλλιέργειες και την επεξεργασία τους, τα οποία θα συμβάλλουν στη διάδοση ορθών γεωργικών πρακτικών.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο του Ερευνητικού Προγράμματος κ. Δημήτρη Σάββα «η ελαφρόπετρα, ως φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον πορώδες υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε υδροπονικές καλλιέργειες. Η περαιτέρω βελτίωση της καλλιεργητικής της συμπεριφοράς μέσω του προγράμματος μπορεί να ωφελήσει τους παραγωγούς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των θερμοκηπιακών μονάδων και των προϊόντων τους».

Η ελαφρόπετρα αποτελεί ένα εγχώριο φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα, καθώς παρουσιάζει πολύ καλή καλλιεργητική συμπεριφορά, έχει προσιτή τιμή αγοράς για τον παραγωγό και δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής της σε καλλιέργειες για πολλά έτη.

Εξοικονόμηση πόρων
Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνει ο Δημήτρης Χανής, γενικός διευθυντής της ΛΑΒΑ Μεταλλευτικής και Λατομικής, τονίζοντας: «Θα συστηματοποιήσει την υπάρχουσα γνώση και θα την εμπλουτίσει με νέα δεδομένα, που θα προκύψουν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Η διάχυση της τεχνογνωσίας στους παραγωγούς θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα της ελαφρόπετρας στις καλλιέργειές τους».

Η υδροπονία διαδίδεται όλο και περισσότερο ως μέθοδος καλλιέργειας στα θερμοκήπια τα τελευταία χρόνια, καθώς πραγματοποιείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και εξασφαλίζει υψηλή απόδοση, μείωση του κόστους και ανταγωνιστικά προϊόντα σταθερής ποιότητας. 

Είναι, επίσης, μέθοδος φιλική για το περιβάλλον, διότι περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθιστά περιττή την απολύμανση του εδάφους με φυτοφάρμακα και επιτρέπει τη συλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων νερού και λιπασμάτων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.
-------------------------
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
-------------------------