Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μέχρι 30.000 Ευρώ τα πρόστιμα που θα αφορούν κερδοσκοπία στα αγροτικά εφόδια.

Με διοικητικά πρόστιμα μέχρι 30.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση στην οποία τυχόν υποπίπτουν, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις του Αγορανομικού Κώδικα, απειλούνται όσες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αγροτικών εφοδίων....... παραβούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Υπουργικής Απόφασης, που υπέγραψε στις 5 Νοέμβρη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ντίνος Ρόβλιας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρόβλιας στη βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Μωραΐτη, «σε σχέση με τους αγρότες, υποσχεθήκαμε δυο πράγματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε: Πρώτον, να τιθασεύσουμε το κόστος παραγωγής και, δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του αγρότη, η οποία οδηγεί σε διπλασιασμό, τριπλασιασμό και πενταπλασιασμό της τιμής του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι.

Σε σχέση με το πρώτο κομμάτι, πρόσφατα –και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου 2010- τόνισε υπέγραψα υπουργική απόφαση-αγορανομική διάταξη, με την οποία υπάγεται σε καθεστώς ελέγχου η τιμή των αγροτικών εφοδίων. Λιπάσματα, σπόροι και φυτοφάρμακα είδη υπήρχαν.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση της τιμής εκ μέρους των παραγωγών ή των εισαγωγέων των αγροτικών εφοδίων θα πρέπει να αιτιολογείται, να κατατίθενται τα στοιχεία στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας και να τους εγκρίνονται οι αυξήσεις ή να μην τους εγκρίνονται. Εάν δεν τους εγκρίνονται, δεν επιτρέπεται να προβούν σε αυτές.

Περαιτέρω δε, η αγορανομική διάταξη προβλέπει πέραν αυτού που σας είπα, ότι το Υπουργείο έχει το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως την υποβολή όλων εκείνων των παραστατικών που συνθέτουν το κόστος κάθε είδους από τα αγροτικά εφόδια.

Εκτός αυτού, την επόμενη ημέρα εστάλη εγκύκλιος στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Υπουργείο μας για την αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης αναγραφής των τιμών των αγροτικών εφοδίων στους τόπους πώλησης -διότι καταγγέλθηκε ότι δεν υπήρχαν ούτε οι τιμές- κι έτσι τουλάχιστον ο αγρότης αφενός με την προσπάθεια που κάνουμε για την τιθάσευση των αυξήσεων και αφετέρου με τη διαφάνεια στο ράφι να μπορεί να προμηθεύεται τα κατά το δυνατόν φθηνότερα αγροτικά εφόδια».
----------------------------
Πηγή: agroschannel.com
----------------------------