Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τριετή αναστολή αποπληρωμής άτοκων κτηνοτροφικών δανείων

Στη χορήγηση τριετούς αναστολής για την αποπληρωμή των άτοκων δανείων, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους στα τέλη του 2007, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν τα μέλη της διοίκησης του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Χοιροτρόφων, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με την αρμόδια για θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, καθώς και από τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αύριο και μεθαύριο η κα υφυπουργός με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Τόσο η ΠΕΚ, όσο και ο ΣΕΚ αναμένεται σε αυτές τις συναντήσεις να θέσουν θέμα αναστολής στην αποπληρωμή των κτηνοτροφικών δανείων.

Το Δεκέμβριο του 2007, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκος Κοντός, αποφάσισε τη χορήγηση 5ετούς άτοκου δανείου μέσω ATEbank στους κτηνοτρόφους, το ύψος του οποίου μπορούσε να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ζωοτροφών, λόγω των αναταράξεων στη διεθνή αγορά δημητριακών.

Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, τελικά καταβλήθηκαν άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, με υποχρέωση των κτηνοτρόφων εξόφλησης μόνο του χρεολυσίου, ενώ οι αναλογούντες τόκοι αναλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο (αργότερα, μάλιστα, έγινε επίκληση και των ήσσονος σημασίας -de minimis- εθνικών ενισχύσεων, για την κάλυψη των τόκων, ώστε να ξεπεραστεί ο κοινοτικός σκόπελος των κρατικών ενισχύσεων, μέσω των δανείων αυτών).

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί τριετής παράταση αποπληρωμής του κεφαλαίου των εν λόγω δανείων, με αντίστοιχη παράταση του χρόνου κάλυψης των τόκων από το Ελληνικό Δημόσιο, αν και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών εκφράζονταν επιφυλάξεις για την επιβάρυνση του Δημοσίου.
--------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
--------------------------