Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κάτω η τιμή του λαδιού εφέτος! - Τα πρώτα δείγματα στην αγορά

Άσχημα είναι τα νέα για τις τιμές του λαδιού, όπως φαίνεται από τις πρώτες πωλήσεις του πρώιμου προϊόντος στη Μεσσηνία. 

Οι τιμές στο πρώιμο μαυρολήσιο λάδι κυμαίνονται για τον παραγωγό γύρω στα 2,30 ευρώ το κιλό (οξύτητα μέχρι 3 γραμμές), ενώ πέρυσι η αγορά «άνοιξε» στα 2,60-2,65 ευρώ. Κατά κανόνα οι τιμές που «ανοίγει» η αγορά του λαδιού στο πρώιμο προϊόν της Μεσσηνίας είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές με τις οποίες πωλείται το προϊόν εν τω μέσω της παραγωγικής περιόδου.

Έτσι όλα τα μέχρι στιγμής σενάρια για τις φετινές τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ίσως παρακάτω και από πέρσι! Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική περίοδος (για το λάδι περσινής εσοδείας) κλείνει τώρα σε τιμές παραγωγού 2,15 ευρώ για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές.

Ο «μπούσουλας» από την Πελοπόννησο

Κάθε χρόνο οι έμποροι του ελαιόλαδου, οι ελαιουργοί και οι παραγωγοί που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο πρώιμο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας που παράγεται στα τέλη του Οκτωβρίου και τις αρχές του Νοεμβρίου. Οι τιμές του πρώιμου προϊόντος αποτελούν το «μπούσουλα» για την υπόλοιπη χρονιά, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά φέτος στην Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα, τα ελαιουργεία «λάδωσαν» στη Δυτική Μεσσηνία με το πρώιμο ελαιόλαδο ποικιλίας μαυρολιάς και οι πρώτες τιμές παραγωγού «βγήκαν στον αέρα». Κυμαίνονται από 2,25 έως 2,35 ευρώ το κιλό στον παραγωγό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές, με μέση τιμή τα 2,30 ευρώ. Πέρυσι οι πρώτες τιμές κυμάνθηκαν από 2,60-2,65 ευρώ το κιλό στον παραγωγό για τις ίδιες οξύτητες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων της περιοχής η σοδειά στη Μεσσηνία φέτος θα είναι μικρότερη κατά 30-40% σε σύγκριση με πέρυσι, η ποιότητα υψηλή, αλλά οι τιμές χαμηλές. Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, αρνητικά είναι και τα μαντάτα για το φρέσκο έξτρα παρθένο ποικιλίας αρμπεκίνο της Ισπανίας, η συγκομιδή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για αρμπεκίνο ήταν στο 2,43 για το τέλος Οκτωβρίου έναντι 2,80 ευρώ το κιλό πέρυσι την ίδια περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία έχει βρέξει αρκετά και αναμένεται παραγωγή της τάξεως των 1,5 εκατ. τόνων, ενώ καλή ποιότητα έχουν καταφέρει να έχουν και άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα.
------------------------------
Πηγή: Πατρίς
------------------------------