Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Έργο Ανάπλασης Χώρας: Η πρόταση της αντιπολίτευσης, όπως κατατέθηκε εγγράφως στο συμβούλιο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ “ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ”

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Ύστερα από την απόρριψη από το Γ.Γ Περιφέρειας Αττικής , της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου υπ'αριθ. 202/2010 ως προς τον τρόπο ανάθεσης του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Οικισμού Χώρας Κυθήρων”, η οποία είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, απόντων όλων των συμβούλων της παράταξής μας, επαναφέρετε το θέμα επιμένοντας να καθορίσετε τον τρόπο εκτέλεσης (;) και ζητάτε από το συμβούλιο να τροποποιήσει σχετικά τον προϋπολογισμό.

Τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνει εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Ζητάτε να εγκρίνουμε μεταφορά πίστωσης ποσού 1000 ευρώ από άλλον κωδικό έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση του έργου. Αυτό παραβιάζει το άρθρο 158 παρ.6 του ΔΚΚ που σαφώς αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό εγγράφονται έργα τα οποία έχουν εγκεκριμένη πίστωση.

Επιπλέον είναι αδιανόητο να προσπαθείτε με αυτόν τον τρόπο να δώσετε τη δυνατότητα στη δημαρχιακή επιτροπή να αναθέσει έργο αξίας 3.000.000 Ε, χρησιμοποιώντας την πίστωση των 1000 Ευρώ. Τι θα συμβεί, κύριοι συνάδελφοι ,εάν παρ' ελπίδα δεν επιτευχθεί η χρηματοδότηση; Ποιος θα πληρώσει τον ανάδοχο που θα προκύψει με τις όποιες ,σκοτεινές ή μη , διαδικασίες που επιλέγετε να ακολουθήσετε; Είτε έχετε άγνοια κινδύνου, είτε εν γνώσει σας βάζετε σε περιπέτειες το Δήμο Κυθήρων,για να αποκομίσετε προφανή προεκλογικά οφέλη.

Εάν σας ενδιέφερε έστω και λίγο η ορθή διαχείριση και η νομιμότητα θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσετε την πίστωση και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε τροποποιήσεις κλπ.

Επειδή για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, πιστεύω ότι θα επιμείνετε να συνεχίσετε τη διαδικασία θα μπω στην ουσία της υπόθεσης.

Συζητάμε ένα έργο αξίας 3000000 Ευρώ το οποίο σύμφωνα με την πρώτη απόφαση ορίζεται ως ειδικό και επομένως απαιτείται να γίνει διαγωνισμός με περιορισμένο αριθμό εργοληπτών. Δηλαδή απευθείας ανάθεση. 3.000.000 Ευρώ! Τι αλήθεια πρόκειται να γίνει με τα χρήματα αυτά; Τρεις φοίνικες στην πλατεία της Χώρας, κάποια έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και κάποια πλακόστρωση στην πλατεία και μέρος του κεντρικού δρόμου. Η πρωτεύουσα , που έτσι κι αλλιώς είναι από τους ομορφότερους οικισμούς του νησιού και σαν διοικητικό και τουριστικό κέντρο υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αξίζει κάτι παραπάνω.

3.000.000 Ευρώ ! Με αυτά τα χρήματα, κύριοι συνάδελφοι, υπολογιζόμενης και της έκπτωσης που ένα τέτοιο έργο μπορεί να επιτύχει, και που μπορεί να φτάσει και το 80% εάν γίνει ανοικτός διαγωνισμός, μπορεί να γίνει ανάπλαση όλων των δρόμων του οικισμού και όλων των προσόψεων στο κεντρικό τμήμα. Έτσι, ο παραδοσιακός οικισμός θα μπορούσε να αναδειχθεί πραγματικά και να αναβαθμιστεί όπως του αξίζει,συμβάλλοντας συγχρόνως στην τουριστική ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού.

Εάν πράγματι σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του έργου, σας προτείνω να επιλέξετε την ανοικτή δημοπρασία ως τρόπο ανάθεσης. Το επιχείρημα ότι το έργο είναι ειδικό και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία και επομένως περιορισμένος αριθμός εργοληπτών, είναι και αφελές και αστήρικτο. Εάν το έργο ήταν ειδικό, η σχετική μελέτη θα είχε γίνει από ειδικό μελετητή και όχι από έναν μηχανικό της ΤΥΔΚ. Εξ άλλου οι εργασίες που προβλέπονται είναι πάνω από 50% έργα υποδομής ( ύδρευση, αποχέτευση ). Ακόμα και σε αυτό το σημείο και ενώ είναι γνωστό ότι στην Χώρα υπάρχει πετρόκτιστος αγωγός ομβρίων υδάτων του 19ου αιώνα, τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται στην μελέτη.

Τι θα γίνει λοιπόν όταν οι “ειδικοί” εργολήπτες αντιληφθούν τον αγωγό αυτό και επέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία; “Η χαρά του εργολάβου” !! Θα προστεθεί άλλο ένα εκατομμύριο προκειμένου να προστατευτεί ο αγωγός. Ποιον θα πείσετε μετά από όλα αυτά ότι επιχειρείτε την απευθείας ανάθεση επειδή το έργο είναι ειδικό;

Σας επισημαίνω επιπλέον ότι με τον ανοικτό διαγωνισμό, ο Δήμος μπορεί να επιτύχει πολλή μεγάλη έκπτωση. Ιδιαίτερα σε αυτό το έργο, που οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, η έκπτωση θα μπορούσε να φτάσει και το 60 - 80%.

Συγκρίνοντας τη μελέτη του έργου που έχετε δημοπρατήσει στο Μεσιακό Στενό της Χώρας με έκπτωση 32%, με την υπό συζήτηση μελέτη, διαπιστώνει κανείς, ότι για πανομοιότυπες εργασίες, οι τιμές μπορεί να είναι έως και 300% ακριβότερες!!!! Πρόκειται για τρανταχτό παράδειγμα κακοδιαχείρισης και διοχέτευσης πολύτιμων πόρων προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Είναι ανήκουστο, κύριοι συνάδελφοι, σε μια εποχή που η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας επιβάλλει μέγιστη προσοχή στη διαχείριση των πόρων, εμείς να εγκρίνουμε αδιαφανείς διαδικασίες που οδηγούν σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Σας καλώ κύριοι συνάδελφοι να υιοθετήσετε τις προτάσεις μου, επιλέγοντας το συμφέρον του Δήμου και της πολιτείας και όχι το συμφέρον των ολίγων.

Παναγιώτης Πρωτοψάλτης
------------------------------------------
Πηγή: kythira-antikythira.blogspot.com
------------------------------------------