Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΟΡΤΗ ΣΤΑ ΜΥΡΤΙΔΙΑ

Με εξαιρετική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι ιερές ακολουθίες στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, για την εορτή της Πολιούχου των Κυθήρων, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.

Η Μονή Μυρτιδίων, σημαιοστολισμένη και ανακαινισμένη πλήρως, μετά τις εργασίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, δέχθηκε χιλιάδες κόσμο το 2ημερο της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας.

Το φωταγωγημένο καμπαναριό της φάνταζε την νύκτα σαν φάρος πνευματικός, που ο κάθε ταξιδιώτης μπορούσε να βρεί την γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής.

Τα δρομολόγια του πλοίου, δύο από Καστέλλι και ένα από Γύθειο, με μειωμένο εισιτήριο, βοήθησαν να έλθει πολύς κόσμος από Κρήτη και Αθήνα. Αλλά και το τοπικό πλοίο έφερε πολύ κόσμο από την Νεάπολη.

Πολλά πούλμαν, γεμάτα προσκυνητές, ἐφθασαν στο νησί και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανδρών της τροχαίας, δεν αποφεύχθησαν τα μπλοκαρίσματα και ιδιαίτερα στις Καλοκαιρινές, όπου γινόταν η μετεπιβίβαση σε μικρότερα λεωφορεία για μετάβαση στην Ιερά Μονή.

Ατυχώς λόγω πολλών τεχνικών δυσκολιών, ο νέος δρόμος της παράκαμψης της "Τρύπιας Πέτρας" δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αν και βρίσκεται πια πολύ κοντά στην αποπεράτωση. Ελπίζουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία χρονιά ταλαιπωρίας των προσκυνητών και του χρόνου πλέον η πρόσβαση θα είναι η ανέκαθεν επιθυμητή.

Τρείς Ιεράρχες, δεκαπέντε ιερείς και ένας ιεροδιάκονος ετέλεσαν τις ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Συγκεκριμμένα δύο Μητροπολίτες, ο ένας από τα βόρεια σύνορα της πατρίδος μας και ο άλλος από τα νότια, δέχθηκαν την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ και ήλθαν ταπεινοί προσκυνητές, όπως είπαν, στον Ιερό χώρο των Μυρτιδίων.



Το βράδυ στον Μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου από την γειτονική μας Κρήτη κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έφθασε στα Κύθηρα με εκατοντάδες προσκυνητές από την επαρχία του.

Το πρωϊ στο αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊστατο ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ που τον κάλεσε να επισκεφθεί το "Παναγιοφρούρητο" νησί μας, όπως είπε, εκήρυξε τον Θείο Λόγο.




Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε με κάθε επισημότητα η Λιτανεία και την Ιερή Εικόνα σήκωσαν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού. Η φιλαρμονική του Ποταμού, παρούσα όπως πάντα, έδωσε τόνο πανηγυρικό.



Η Λιτανεία ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην μεγάλη εορτή των Κυθήρων και όλους όσους κουράσθηκαν και βοήθησαν για να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις.



Τελειὠνοντας ο Σεβασμιώτατος έστειλε ευχές και ευλογία από τον Ιερό χώρο των Μυρτιδίων, στους απανταχού της γης Κυθηρίους και ναυτικούς.

Τις Ιερές Ακολουθίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο βουλευτής κ. Καρύδης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Σπυρίδων Σ., η έπαρχος Κυθήρων κ. Φατσέα Χ., ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης Θ. καθώς και οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερη μνεία άξια συγχαρητηρίων οφείλεται στα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής της Μονής Μυρτιδίων, για το τεράστιο έργο των εργασιών αναστήλωσης, αναπαλαίωσης και απόλυτα αρμονικής εμφάνισης της Μονής Μυρτιδίων, που ανέδειξε την αληθινή μορφή της και φανέρωσε το πραγματικά μοναδικό αυτό εκκλησιαστικό μνημείο πολιτισμού που είναι το "σπίτι και η παρηγοριά" κάθε Κυθήριου αλλά και κάθε ανθρώπου, όπου και αν βρίσκεται όσο μακρυά και αν είναι.

Η πρωτοφανής προσέλευση προσκυνητών από όλη την Ελλάδα αλλά και Κυθηρίων στην Χάρη της, αντανακλά την λαμπρότητα και την μοναδικότητα της Μονής Μυρτιδίων.
--------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------------