Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση για τον Μακαριστό Επίσκοπο Κυθήρων ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΑΒΒΑΘΑ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/9/2010 με εξαιρετική επιτυχία η τιμητική εκδήλωση, που οργάνωσε η Μητρόπολη Κυθήρων για τον αείμνηστο Επίσκοπο Κυθήρων Ευθύμιο Καββαθά (1848-1915), ο οποίος εποίμανε την τότε Επισκοπή Κυθήρων για 13 χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, έγινε παρόμοια εκδήλωση στην Αράχωβα, γενέτειρα του Μακαριστού Ιεράρχου, στην οποία παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και αντιπροσωπεία Κυθηρίων.

Η εκδήλωση στα Κύθηρα, έγινε στο ανοιχτό θέατρο Ποταμού και σε αυτήν παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και εκπρόσωποι από την Αράχωβα. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης Θ., η Έπαρχος κ. Φατσέα Χρ. και την παρακολούθησαν περίπου διακόσια πενήντα άτομα.



Το πρόγραμμα συντόνισε επιτυχώς ο π. Πέτρος Μαριάτος και στο πρώτο μέρος ακούσθηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι από εννεαμελή βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.



Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, έκανε μία σύντομη εισαγωγή και αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κυθήρων, η Έπαρχος Κυθήρων και ο Πρόεδρος του λαογραφικού ομίλου Αράχωβας κ. Λούσκος Στυλ. απηύθηναν σύντομο χαιρετισμό.





Το πρώτο μέρος έκλεισε με την ομιλία του π. Νεκταρίου Τσεκούρα ιερομονἀχου και αδελφού της Μονής του Οσίου Σεραφείμ Βοιωτίας, από όπου και ο Μακαριστός τιμώμενος Ιεράρχης ξεκίνησε την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία.

Ο π. Νεκτάριος για είκοσι λεπτά καθήλωσε το ακροατήριο με το ύφος του αλλά και με αυτά που είπε για τον αείμνηστο Επίσκοπο Κυθήρων Ευθύμιο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με Κυθηραϊκή Εκκλησιαστική χορωδία, η οποία έψαλλε ύμνους υπό την διεύθυνση του Θεολόγου κ. Λουράντου Γεωργίου.

Επακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της φιλολόγου κ. Λούσκου Καλής από την Αράχωβα με θέμα: "Ο αοίδημος Επίσκοπος Κυθήρων Ευθύμιος Καββαθάς και η προσφορά του στην εκκλησία".

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν στην συνέχεια η ομιλία του π. Πέτρου Μαριάτου με θέμα : "Συμβολή στην συνέχιση του λειτουργικού οράματος του Επισκόπου Ευθυμίου".



Τελευταίος ομιλητής ο ιατρός κ. Μεγαλοκονόμος Κοσμάς, ο οποίος με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, μίλησε για το ιστορικό της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Ιλαριωτίσσης Ποταμού και τους αγώνες του Μακαριστού Ποιμενάρχη Ευθυμίου για την αποπεράτωση του.

Το δεύτρο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με σύντομη αλλά πολύ αξιόλογη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και πρώτη η Φιλαρμονική Ποταμού υπό την διεύθυνση του κ. Στρατή Θεοδωρακάκη, πσρουσίασε επιτυχώς το πρόγραμμα της.



Η επόμενη παρουσίαση ήταν η μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Το θέατρο του Ποταμού και οι γύρω λόφοι αντιλάλησαν από τους λεβέντικους ρουμελιώτικους σκοπούς.Η πίπιζα και το ταμπούρλο συνόδεψαν το τραγούδι και το χορευτικό του Λαογραφικού ομίλου Αράχωβας χόρεψε και κατασυγκίνησε τους πάντες.

Και η βραδιά έκλεισε με τους δικούς μας χορούς. Εννέα σπαλετοφορούσες χόρεψαν Τσιριγώτικους και επτανησιακούς χορούς, που μπορεί να μην έχουν την λεβεντιά της Ρούμελης, έχουν όμως την δική τους χάρη, μάλιστα έτσι όπως τους παρουσίασε η κ. Ελένη Χατζοπούλου-Τζοβάρα.


---------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------------