Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα σχολική χρονιά με... την ευχή να είναι και ομαλή

Επέστρεψαν από χθες 1,3 εκατομμύριο μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικοί στα 15.500 σχολεία της χώρας για τη νέα σχολική χρονιά 2010-2011.

Το ολοήμερο δημοτικό σχολείο Νίκαιας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων», τόνισε ο κ. Παπούλιας, ενώ απευθυνόμενος προς τους μαθητές είπε «να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας».

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ευχήθηκε από την πλευρά της στους μαθητές να αποκτήσουν «τις αρχές και αξίες, που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα».

Επανέλαβε ότι τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα συμπληρωθούν μέσα στη βδομάδα.

Η υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, είχε ανακοινώσει ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645, χωρίς, όμως, αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως, 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας έχει επισημάνει ότι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα κονδύλια.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.

Οι υφυπουργοί
Μαζί με τους γονείς, τα παιδιά και τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών βρέθηκε χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολειών, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά.

Σε μήνυμά της ανέφερε ότι «η εκπαίδευση μπορεί να είναι το κλειδί, το αντίδοτο στην κρίση. Μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κοινωνική και ηθική».

Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρευρέθη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος, παρέστη στον αγιασμό όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Κύθηρα.

Ο γενικός γραμματέας, Β. Κουλαϊδής, στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και η ειδική γραμματέας, Θάλεια Δραγώνα, στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας.
-----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------------