Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΑΡΧΕΣ & ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία προτοεμφανίζεται δημόσια στις 21 Ιουνίου 2010 με την περίφημη Προκήρυξη Αρχών την οποία υπέγραφαν 40 συμπατριώτες μας, και η οποία τόσο πολύ ενόχλησε τη δημοτική αρχή που αντέδρασε υποτιμώντας την κίνησή μας ως δήθεν «εύκολα συνθήματα … καπελωμένα από το φθαρμένο και μουχλιασμένο χθες».

Αρκετοί βέβαια ήσαν εκείνοι που μας ξέγραψαν ως φαντασμένους αιθεροβάμονες ή φιλόδοξους ερασιτέχνες που γρήγορα θα διαλυόμασταν, επιστρέφοντας στα σπίτια μας και εγκαταλείποντας το πεδίο στους δήθεν επαγγελματίες. Και όμως, δυο μήνες αργότερα, νά που είμαστε ακόμα στις επάλξεις: ενωμένοι, οργανωμένοι, πολυπληθέστεροι, και αποφασισμένοι να παλέψουμε για το μέλλον των Κυθήρων. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών, η μελέτη των προβλημάτων του νησιού και της ανευθυνότητας με την οποία αυτά αντιμετωπίζονται μέχρις σήμερα απλώς ενίσχυσε την πεποίθησή μας ότι ήλθε επιτέλους η στιγμή για μια αληθινή, ριζοσπαστική αλλαγή.

Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, συνασπισμός ενεργών πολιτών πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια υπερκομματικός, βασίζεται σε μια θεμελιώδη ιδεολογική πεποίθηση: ότι τα μέλη μιας κοινωνίας, μιας κοινότητας, ενός δήμου, οφείλουν να παίρνουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια και όχι να τις εναποθέτουν στα χέρια των όποιων επαγγελματιών ή καθοδηγητών. Όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση του τόπου μας, όλοι έχουμε δικαίωμα στη πληροφόρηση, όλοι πρέπει να έχουμε λόγο για το μέλλον. Παράλληλα, κανείς δεν δικαιούται να γραπώνεται αιωνίως στην εξουσία, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την καταχράται, κανείς δεν μπορεί επ’ άπειρων να διαχειρίζεται την εξουσία αγνοώντας τη βασική δημοκρατική αρχή της ενημέρωσης των πολιτών.

Τι είναι όμως η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία; Πολύ απλά, είμαστε μια ομάδα Κυθηρίων και κατοίκων των Κυθήρων πολλοί διαφορετικοί, επαγγελματικά, ηλικιακά, ακόμα και ιδεολογικά ο ένας από τον άλλον, που μοιραζόμαστε όμως ένα όραμα για τα Κύθηρα: ότι το νησί αυτό, με πολύ δουλειά και κόπο, με συνεργασία και συναδελφικότητα, με τη συμμετοχή όλων και υπό την καθοδήγηση ικανής και ανιδιοτελούς δημοτικής αρχής θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μεγάλες φουρτούνες που πλησιάζουν απειλητικές, και παράλληλα να προστατέψει το περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο και τη κοινωνική συνοχή του νησιού.

Προσέξτε: μας κατηγορούν κάποιοι ότι δεν είμαστε σοβαροί γιατί δεν ανακοινώσαμε άμεσα το όνομα του ανθρώπου που θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας. Μα εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά μας από όλους τους συνδυασμούς του παρελθόντος. Θυμηθείτε λίγο τι ουσιαστικό περιεχόμενο είχαν όλοι εκείνοι οι συνδυασμοί με τις ευφάνταστες ονομασίες που διεκδίκησαν κατά καιρούς τις δημοτικές εκλογές: ευκαιριακοί συνδυασμοί της τελευταίας στιγμής συσπειρωμένοι γύρω από μια υποψηφιότητα, ένα όνομα, οι οποίοι, την επόμενη των εκλογών, εξανεμίζοντο σαν τους δροσουλήτες την αυγή...

Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεν συστάθηκε απλώς και μόνο για να κερδίσει εκλογές, αν και έχουμε κάθε σκοπό να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δημοτική αρχή (επαναλαμβάνω το αυτονόητο για όσους ίσως ακόμα πιστεύουν ότι σχεδιάζουμε μια μικρή και καθαρά συμβολική κάθοδο στις κάλπες). Συστάθηκε με σκοπό να αγωνιστεί τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, θέλοντας να συμβάλει με κάθε τρόπο στη σωστή ανάπτυξη του νησιού. Ότι και αν συμβεί τον Νοέμβριο, την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο θα μας βρείτε πάλι επί το έργο.

Οι βασικές αρχές που διέπουν το όραμα της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας για τον Δήμο Κυθήρων είναι οι εξής:

• Ορθολογική διαχείριση

• Συλλογικότητα

• Διαφάνεια και ανιδιοτέλεια

Όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση, βλέπουμε δυστυχώς πως η παρούσα δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ευρύτερου σχεδιασμού, αντί του οποίου επιστρατεύονται σπασμωδικές, ευκαιριακές και συχνά αναποτελεσματικές ενέργειες, αλλά και κινήσεις που αποσκοπούν περισσότερο σε εντυπωσιασμό παρά στην επίλυση ουσιωδών προβλημάτων. Είναι απαραίτητο κάθε δραστηριότητα του δήμου να υπάγεται σε ένα γενικότερο, μακροπρόθεσμο σχέδιο για το μέλλον του νησιού. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Και βέβαια, η αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου πρέπει κατ’ αρχάς να καθοριστεί• αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται καμιά αναπτυξιακή πολιτική γιατί απλούστατα κανείς δεν την έχει προσδιορίσει. Πρώτο λοιπόν μέλημα της καινούργιας δημοτικής αρχής οφείλει να είναι ο καθορισμός στόχων, φυσικά βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και όχι εικασιών. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν αξιολόγηση και ιεράρχηση έργων, λαμβανομένων υπ’ όψιν των πραγματικών σημερινών οικονομικών συνθηκών. Βασικό ρόλο εδώ θα παίξουν οι δημοτικές επιχειρήσεις και η έγκαιρη, αυστηρά επαγγελματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Ο δεύτερος άξονας, δηλαδή η συλλογικότητα, είναι κάτι το ουσιαστικά άγνωστο για τον σημερινό δήμο. Και όμως, η σωστή διαχείριση των κοινών, προπάντων με τις αυξημένες ευθύνες του Καλλικράτη, θα απαιτήσει την ενεργό συμμετοχή τόσο της εκλεγμένης πλειοψηφίας όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των διαφόρων φορέων της νήσου αλλά και κάθε ομάδας, επιχείρησης ή ατόμου ικανού να συμβάλλει στο δύσκολο αυτό έργο. Η δημοτική αρχή οφείλει όχι μόνο να στηρίξει αλλά και να συνεργασθεί ενεργά και εποικοδομητικά με τους φορείς του νησιού, τόσο με τα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα όσο και με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Πρέπει επιτέλους να εκλείψει η άποψη της εκάστοτε πλειοψηφίας ότι «ο Δήμος είναι τώρα δικός μας»: ο Δήμος Κυθήρων δεν είμαστε «εμείς» αλλά «όλοι μας».

Τον τρίτο και σημαντικότερο ίσως άξονα, τουλάχιστον στα μάτια των ψηφοφόρων, αποτελούν η διαφάνεια και η ανιδιοτέλεια.

Σε μια χώρα που κλυδωνίζεται ακόμα από παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες κάθε βαθμού, είναι απαραίτητες τόσο η πραγματική διαφάνεια όσο και μια πολύ πέρα από τυπικές απαιτήσεις του νόμου ανιδιοτελής συμπεριφορά των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Είναι απαράδεκτη η νοοτροπία του «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Μέγας φύλακας της χριστής διαχείρισης είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ρόλο τον οποίον έπαιξε επί χρόνια το αείμνηστο τοπικό κανάλι TTV που παρουσίαζε ανελλιπώς όλες τις δημοτικές συνεδριάσεις. Δυστυχώς, κάποιους μήνες μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη σημερινή πλειοψηφία, ανώνυμες καταγγελίες ανάγκασαν τον σταθμό να πάψει να εκπέμπει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεσμεύεται αφενός σε μηνιαία δημοσίευση του τρέχοντος δημοτικού ισολογισμού και σε ανά τρίμηνο δημόσιο απολογισμό έργου, και αφετέρου στην αυστηρότατη τήρηση των αρχών της χριστής διαχείρισης δημοσίου πλούτου χωρίς καμιά διάκριση ατόμων ή θέσεων. Παράλληλα, δεσμευόμεθα να σταματήσουμε τη σαλαμοποίηση των δημοτικών έργων που είναι τόσο χαρακτηριστική της σημερινής δημοτικής αρχής. Η ανάθεση έργων θα γίνεται όσο είναι πρακτικά εφικτό έγκαιρα και με διαγωνισμό, ή τουλάχιστον με προσφορές, και όλες ανεξαιρέτως οι αναθέσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Τέλος, αδιάσπαστο μέρος της διαφάνειας αποτελεί η έγκυρη πληροφόρηση. Προς τον σκοπό αυτό, μεγάλα έργα, έκτακτα έργα και έργα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των κατοίκων μιας περιοχής ή του νησιού γενικά θα προηγούνται απαραιτήτως από δημοσίευση και διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Γιάννης Σταθάτος

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας