Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τροποποιήσεις στο ν/σ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την επί της αρχής συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται πως ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράται πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ, ενώ στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου.

Επιπλέον, στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής, ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

Προβλέπεται ακόμη πως, σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιατρούς ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις

Τέλος, κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ, ενώ απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Αναντίστοιχο με τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος έκρινε το νομοσχέδιο η αντιπολίτευση.

«Το νομοσχέδιο καταπιάνεται με θέματα δευτερευούσης, τριτευούσης και ήσσονος σημασίας. Η πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που απαιτεί, το καθιστά ανεφάρμοστο» ανέφερε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μάριος Σαλμάς.

Ο εισηγητής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας άσκησε συνολικότερη κριτική στην κυβέρνηση, διαπιστώνοντας μια σειρά αντιφατικών (και τελικά αποτυχημένων) ενεργειών στην εξασφάλιση φθηνού φαρμάκου, καθώς επίσης και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «υλοποιείται το όραμα της δημιουργίας επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας, ανταγωνιστικών μεταξύ τους, με τους εργαζομένους ανάλογα με την αγοραστική τους δύναμη, να αγοράζουν το προϊόν που αντέχει η τσέπη τους».

Επικρίσεις διατύπωσε και η Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ, η οποία διαπίστωσε «συνειδησιακή κρίση και ενοχές» στη Νέα Δημοκρατία ενώ σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση σημείωσε ότι «μετά από κυοφορία εννέα μηνών, θα περιμέναμε σήμερα ένα ώριμο κύημα, ένα πληρέστερο, λεπτομερέστερο, τολμηρότερο και αποφασιστικότερο νόμο».

«Θέλετε όντως να εξοικονομήσετε χρήματα εν μέσω κρίσης, αλλά μάλλον δεν θέλετε να θίξετε συμφέροντα. Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς το γεγονός, πως τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα στην ίδια τιμή που τα αγοράζει ο κάθε τουρίστας ατομικά;» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσιωτάκης.

Απαντώντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει την δύσκολη εξίσωση της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ταυτόχρονης στήριξης του ΕΣΥ που βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Για τις δαπάνες της υγείας, το τελευταίο πεντάμηνο, όπως εξήγησε, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16%, σε επίπεδα προ του 2007, ενώ η πολιτική προσλήψεων του υπουργείου, την ώρα που στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι προσλήψεις έχουν παγώσει, αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας».

«Η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μας θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» προανήγγειλε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, θα έχουμε το νομοσχέδιο που θα αφορά την εκπαίδευση, ποιότητα και αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού - και έπεται σχέδιο νόμου που θα αφορά τους κανόνες λειτουργίας και την εποπτεία του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Συλλαλητήριο των γιατρών έξω από τη Βουλή

Κορυφώνονται σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, οι κινητοποιήσεις των γιατρών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ μετά από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υγειονομικών -ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), καθώς και όλοι οι ιδιώτες γιατροί, κλινικοί και εργαστηριακοί, αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής.
--------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
--------------------------------