Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Πρόεδρος ο Βάρδας στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία

“Η εκλογή μου ικανοποιεί αυτούς που πιστεύουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας, που εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας μιλά στην “Π”

Στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εξελέγη ο καθηγητής, κ. Παναγιώτης Ε. Βάρδας, στόχος του οποίου αποτελεί να καταστήσει περισσότερο ενεργές στις δράσεις της εταιρείας τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Ο κ. Βάρδας μιλά στην “Π” για την εκλογή και το όραμα που έχει για την εταιρεία.

Ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογή σας;

“Με την ευκαιρία της εκλογής μου, επιθυμώ να ευχαριστήσω, πέρα από τους εκλέκτορες, τους ανθρώπους που συναρθρώνουν την καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη διοίκηση της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και την διοίκηση του Π.Κ. καθώς και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την υποστήριξή τους και την κατανόησή τους σε αυτή την προσπάθειά μου των τελευταίων ετών που είχε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η εκλογή μου ικανοποιεί όλους εκείνους που πιστεύουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το όραμα και την προσπάθεια των μελών του. Θέλω να επαναλάβω ότι σημαντικοί συνάδελφοι από τις τάξεις αυτού του Πανεπιστημίου έχουν, επίσης, με επιτυχία εκλεγεί και αναγνωριστεί από σημαντικούς διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς. Τέλος, θέλω να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τους ασθενείς της Κρήτης, τις αξίες και τα οράματα που χρειάζεται να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα. Σας ευχαριστώ όλους και ασφαλώς την οικογένειά μου που, έκτος από τους στενούς συνεργάτες μου, μόνο αυτή γνωρίζει τις δυσκολίες που συνάντησα σε αυτή την προσπάθεια.”

Η εκλογή σας θεωρείτε πως είναι αναγνώριση του έργου της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Κρήτης;

“Η εκλογή μου δε θα μπορούσε με τίποτα να γίνει αν δεν είχα την ισχυρότατη υποστήριξη της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τη θαυμάσια οργάνωση και λειτουργία της, έστω και σε ώρες απουσίας μου, και αναμφίβολα την ανοχή και κατανόηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, της ιατρικής σχολής και διοίκησης του ΠΑΓΝΗ. Είναι, επομένως, μια προσπάθεια συνολική, δουλέψαμε όλοι μαζί αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε στις λεπτομέρειες, τα προγράμματα, τις παρουσιάσεις.

Αυτή η επιτυχία δεν έρχεται ένα βράδυ διότι κάποιος είχε τη φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας, είναι μια προσπάθεια τουλάχιστον δέκα ετών με χιλιάδες κομμάτια που έπρεπε να συνδεθούν, να παρουσιαστούν στην Ευρώπη και να αποδειχθούν επιτυχημένα. Όλα αυτά έγιναν από όλη την ομάδα, γιατρούς, διοικητικούς, νοσηλευτές και γραμματείς. Αν ήθελα να ξεχωρίσω ένα άτομο, το οποίο αξίζει να συγχαρώ δημοσίως, πέρα από όλους τους άλλους, είναι και η γραμματέας μου, η κ. Μαρίνα Ξημέρη, η οποία για πολλά χρόνια με έχει υπηρετήσει.”

Η θητεία σας πόσο καιρό διαρκεί;

“Έχει δύο χρόνια από τώρα, τη θητεία εκλεγμένου προέδρου, πρόδρομη του προέδρου. Η κανονική θητεία μου αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2012 και τελειώνει το 2014, μετά θα αρχίσει μια θητεία διετής ως προηγούμενος πρόεδρος, όπου κι εκεί οι αρμοδιότητες είναι σημαντικές. Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία παγκοσμίως και αναμφίβολα στην Ευρώπη.

Έχει 55.000 μέλη, το ετήσιο συνέδριό της 30.000 με 35.000 ενεργούς συμμετέχοντες, άλλα πέντε συνέδρια των 5.000 ατόμων έκαστο, εκδίδει επτά περιοδικά, έχει πέντε επιστημονικές κλαδικές ενώσεις, δύο συμβούλια ειδικά και την εταιρεία τη συνθέτουν 52 χώρες, όχι μόνο οι κλασικές ευρωπαϊκές αλλά όλες οι χώρες της Β. Αφρικής, Αρμενία, Γεωργία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κ.α. Η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητες και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τον Οκτώβριο θα κληθούμε στα Ηνωμένα Έθνη να μιλήσουμε για τις μη μεταβιβαζόμενες ασθένειες.”

Ο ρόλος της εταιρείας ποιος είναι;

“Να βελτιώσει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων των χωρών μελών της εταιρείας που είναι πιθανό να παρουσιάσουν ή παρουσιάζουν καρδιαγγειακές νόσους.”


Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ - “Εκλογή μοναδικής σημασίας και αξίας”

Η Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης με εξαιρετική ικανοποίηση επιθυμεί να σας γνωστοποιήσει την εκλογή του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ε. Βάρδα, ως προέδρου.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εκλογή είναι μοναδικής σημασίας και αξίας, όχι μόνο διότι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία από της συστάσεώς της ( 1948 ), ουδέποτε επέλεξε Πρόεδρο από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά επίσης διότι έρχεται σε στιγμή που η χώρα μας χρειάζεται όσο ποτέ την Ευρωπαϊκή αναγνώριση και προβολή.

Η εκλογή του Καθηγητή κ. Βάρδα, υπήρξε αποτέλεσμα μίας συστηματικής, επίπονης και τεράστιας προσπάθειας πολλών ετών.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία είναι γνωστό ότι συνιστά τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης και πιθανώς παγκόσμια.

Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά, καθώς διαθέτει 55.000 μέλη, ετήσιο συνέδριο 30.000 συνέδρων, 19 ομάδες εργασίας, 5 κλαδικές ενώσεις, 7 επιστημονικά περιοδικά και υποστηρίζεται από 125 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην Εταιρεία, συνολικά 52, είναι όχι μόνο αυτές όλης της Ευρώπης, αλλά επίσης οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Εγγύς Μέσης Ανατολής, η Αρμενία και η Γεωργία. Ως συνδεδεμένα μέλη είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Εμείς, τα μέλη της κλινικής, ιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ολόψυχα συγχαίρουμε τον Καθηγητή μας για την τεράστια επιτυχία του. Είναι επιτυχία όλων μας. Αναμφίβολα είναι επιτυχία της χώρας μας και περισσότερο της Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου..


“Να είναι η Ν.Α.  Ευρώπη περισσότερο παρούσα”

Ο δικός σας στόχος;

«Οπωσδήποτε να συνεχίσω τα μεγάλα projects που ήδη επιτυχώς αναπτύσσει. Έχω και μερικούς επιμέρους στόχους, όπως να δώσω την ευκαιρία στην περιοχή, τη Ν. Α. Ευρώπη να είναι περισσότερο παρούσα σε όλες τις διαδικασίες και τις υπάρχουσες δραστηριότητες, να δώσω την ευκαιρία στους καρδιολόγους, νοσηλευτές και όσους συνδέονται στην επιστήμη, και τους λαούς της περιοχής να νιώσουν ότι είναι περισσότερο παρόντες στις διαδικασίες της εταιρείας και να βελτιωθεί η κατάσταση των ασθενών στην περιοχή.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζεται η καρδιαγγειακή ιατρική σε πάρα πολλά κράτη της περιοχής δεν εφαρμόζεται, στην Ελλάδα, ευτυχώς, σημαντικά εφαρμόζεται. Υπάρχουν χώρες, όπως οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Αλβανία, Συρία, όπου χρειάζεται δουλειά να βελτιωθεί η ποιότητα προσφοράς στους ασθενείς. Δεύτερον, θέλω να δω στην Ευρώπη να γίνεται μια εναρμόνιση του τρόπου εκπαίδευσης και άσκησης των καρδιολόγων, είναι σημαντικό να υπάρχει εξομοίωση των κρατών της Ευρώπης.

Υπάρχουν και άλλοι στόχοι, χρειάζεται να είμαστε μόνιμα στις Βρυξέλλες, θα αναπτύξω μόνιμη αντιπροσωπεία με γραφεία με μικρό αριθμό προσωπικού διότι χρειάζεται να δούμε πώς θα προαγάγουμε την έρευνα με χρήματα που θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τόσο από τη βιομηχανία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα».
-----------------
Πηγή: Πατρίς
-----------------