Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Με την συζήτηση για το νομοσχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή , δίνεται η ευκαιρία να εκφράσομε ορισμένες σκέψεις και απόψεις που μπορεί να μας προβληματίσουν.

Είναι δυνατόν μέσα από τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση να βρούμε το δρόμο μας ως Κυθήριοι και να αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του νησιού μας.

Δεδομένου μάλιστα τον επαναστατικών αλλαγών που συντελούνται, αργά αλλά σταθερά, στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας μεσούσης της οικονομικής κρίσης , έχομε την υποχρέωση να διαχειριστούμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με σύνεση , σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσομε , κατά αρχή , ότι οι όροι με τους οποίους γινόταν ,μέχρι σήμερα η αυτοδιοικητική διαδικασία, αλλάζουν ριζικά, και το κυριότερο , οι ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις στο νησί μας, βαρύνουν εμάς τους ιδίους .

Έτσι λοιπόν το τοπίο αλλάζει και οφείλομε να ακολουθήσομε αυτές τις αλλαγές . Να δούμε την αυτοδιοίκηση υπό διαφορετική πλέον γωνία και διαφορετικές αντιλήψεις τόσο οι δημοτικοί παράγοντες , όσο και ως πολίτες.

Να δούμε συνολικά και συλλογικά τι μπορούμε να κάνομε για να φέρομε την ανάπτυξη και την πρόοδο στον τόπο μας . Επιβάλλεται να εγκαταλείψομε τις διαχωριστικές γραμμές (κομματικές προσωπικές τοπικιστικές ) και να συνεργαστούμε στην καλόπιστη ανταλλαγή απόψεων , στην κοινή προσπάθεια στην ανιδιοτελή προσφορά . Κυρίως όμως στη χάραξη ενός κοινού μεγαλεπήβολου στόχου που θα μας βγάλει από την μιζέρια της περιορισμένης τρέχουσας διαχείρισης και που θα μας ενδυναμώσει με προσδοκίες και ελπίδες.

Πρώτα από όλα λοιπόν χρειαζόμαστε στόχους. Στόχους που οι αυτοδιοικητικοί φορείς θα θέτουν και θα προσπαθούν να υλοποιήσουν συλλογικά, μαζί με υπεύθυνους και άμεσα συμμετέχοντες στα κοινά πολίτες. Γεγονός βέβαια που επιβάλει επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας ως πολίτες και επαναφορά του συστήματος αξιών της τοπικής μας κοινωνίας.

Είμαστε μια κοινωνία που το κοινό συμφέρον είναι , μακροπρόθεσμα και ατομικό ή το μόνο που μας νοιάζει είναι το πρόσκαιρο ατομικό μας όφελος; Θέλομε να δούμε στο νησί μας ένα καλύτερο αύριο ή μας αρκεί , απλώς μία καταγγελτική εναντίων των πάντων, ξερή και ανούσια αντιπαράθεση ;

Ο Δήμος , όπως και κάθε θεσμικός συλλογικός φορέας, οφείλει και πρέπει να δίνει το παράδειγμα, ώστε να έχει συμμάχους και συνεργάτες την τοπική κοινωνία στη αναπτυξιακή προσπάθεια Εν όψει λοιπόν, των επερχομένων πολιτικών και αυτοδιοικητικών αλλαγών, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσαμε αυτές τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο .για το νησί μας.

Η αξιοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού θεσμού, αλλά και οι γενικότερε εξελίξεις σήμερα επιβάλλουν πριν από την υλοποίηση του στόχου την επιτελική και συστηματική σχεδίαση της πορείας προς τον στόχο, γεγονός που σημαίνει ότι επιβάλλεται η πλήρης αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου και η στελέχωση του με τεχνοκράτες και επιστημονικό προσωπικό .
Επιβάλλεται η συστηματική πλέον και ουσιαστική αξιοποίηση της Εγχώριας Περιουσίας.

Για το λόγο αυτό απαιτείται άμεση αλλαγή του προεδρικού διατάγματος 272 , ώστε να πάψει πλέον ο διαχειριστής αυτής της περιουσίας (η επιτροπή ) ,να έχει περισσότερα δικαιώματα από τον ιδιοκτήτη (Δήμος ) και να προχωρήσομε σε μία πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση τόσο του αυτοδιοικητικού θεσμού όσο και αυτής της περιουσίας του Δήμου.

Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που δίδονται πλέον στον νέο Καλλικρατικό Δήμο είναι πολλές και για να μπορέσει ο Δήμος να τις ασκήσει είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι και οικονομικοί πόροι . Και φυσικά πρέπει ο Δήμος να αποκτήσει επιπλέον έσοδα που θα συμπληρώνουν (έστω) τα έσοδα από το κράτος.

Έσοδα μπορούμε να έχομε από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου , από την πληρέστερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών , από τον τουρισμό και από άλλες δραστηριότητες.

Είναι δε απαραίτητο ο Δήμος να έχει άμεση και στενή σχέση και συνεργασία με τα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα που στόχο έχουν την συμβολή στην προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου του νησιού μας, όπως για παράδειγμα το Τριφύλλειον ίδρυμα Κυθήρων.

Γεγονός είναι πλέον ότι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο Δήμος έχει την δυνατότητα να συμβάλλει και να καθορίσει ουσιαστικά την εξέλιξη των Κυθήρων.

Επιβάλλεται όμως , να βγούμε μπροστά , με διαφορετικές νοοτροπίες , νέες απόψεις για την συλλογική προσπάθεια χωρίς ιδιοτέλειες και δεσμεύσεις από το παρελθόν, με νέους ανθρώπους στα δημόσια πράγματα του τόπου μας αποφασισμένους να προσφέρουν με αίσθημα ευθύνης έναντι των επιγενομένων και αυτής ακόμα της ιστορίας.
-----------------------------------------
Μανώλης Λουράντος -Πιέρρος
-----------------------------------------