Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Με λαμπρότητα η εορτή του Αγ. Νικολάου στα Αντικύθηρα

Με λαμπρότητα και βυζαντινή κατάνυξη παραδόθηκε και πάλι στη Θεία Λατρεία ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στα Αντικύθηρα, που δεσπόζει αριστερά της εισόδου του λιμένος Ποταμού.

Με πρωτοβουλία, προσωπική επιστασία και κύρια δωρεά του κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη, τέως Κοινοτάρχη του νησιού (1999-2006), πραγματοποιήθηκε ριζική και εκ θεμελίων ανακαίνιση του Ιερού Ναού εσωτερικά και εξωτερικά, ανακαίνιση του κελιού και εξοπλισμός με Ιερά Σκεύη, έπιπλα, εικόνες και λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Το συνολικό κόστος για όλες τις εργασίες ανήλθε στο ποσόν των €42.950 και καλύφθηκε εξ΄ολοκλήρου από δωρεές, με κύρια δωρεά του κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη, ύψους άνω των €32.000. Δωρεές υπήρξαν από Αντικυθήριους τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αυστραλία), ενώ σημαντικές υπήρξαν οι προσφορές σε είδη και προσωπική εργασία.

Στις 19 και 20 Μαίου, ο Ναός παρεδόθη και επισήμως στη Θεία Λατρεία με αφορμή τον εορτασμό της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου (20 Μαίου) που εορτάστηκε πανηγυρικά στο νησί.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Αγιασμός επί τη περατώσει των εργασιών ανακαίνισης και ακολούθως Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της 20ής Μαίου τελέστηκαν ο Όρθρος, η Πανυγηρική Θεία Λειτουργία καθώς και Δοξολογία για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (21 Μαίου 1864).

Ακολούθησε εόρτιο γεύμα, που παρέθεσε ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης στο κατάστημα του κ. Μύρωνος Πατακάκη στον Ποταμό Αντικυθήρων, με προσκεκλημένους όλους τους κατοίκους και προσκυνητές, που ήρθαν από την Αθήνα, τα Κύθηρα και την Κρήτη και με πολύ
συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης σε σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν, τόσο σε χρήματα και είδος, όσο και σε προσωπική εργασία, ενώ αντεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την πρωτοβουλία αυτή και μεγάλη ευλογία για το νησί.

Στο τέλος, ο κ. Χαρχαλάκης, δώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο με την μορφή του Αγίου Νικολάου και ένα Αρχιερατικό Επιγονάτιο με τον Αρχιερέα Χριστό.

Συγκινητική ήταν η παρουσία κλιμακίου του Βυζαντινού Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» από την Αθήνα με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη που έψαλλε μελωδικότατα στις Ιερές Ακολουθίες, προσδίδοντας βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη.

Πλήθος Αντικυθηρίων βρέθηκαν στο νησί τις μέρες αυτές, τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Κρήτη και αλλού προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Νικολάου.

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. κ. Σεραφείμ, μετέβη στα Αντικύθηρα ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας από τη Βέροια της Μακεδονίας Αρχιμ. π. Παλαμάς Κυριλλίδης, μεταφέροντας στο νησί τμήμα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, που τέθηκαν σε προσκύνηση προς ευλογία και αγιασμό των πιστών σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου αυτού (19 και 20 Μαίου).

Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχε και ο Ιερέας των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της 20ής Μαίου, όπου τελέστηκε ο Μέγας Πανυγηρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αντικυθήρων, στον οποίο πρόσφατα τοποθετήθηκε νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο και χειροποίητες εικόνες, με πρωτοβουλία και δωρεά του κ. Νικήτα Πάτερου, ο οποίος ανέλαβε μεταξύ άλλων και την δαπάνη διαμόρφωσης του αυλείου χώρου του Ναού.

Με συγκίνηση οι ευλαβείς προσκυνητές ασπάστηκαν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον πανυγηρίζοντα Ναό τους στα Αντικύθηρα.
----------------------
Πηγή: romfea.gr
----------------------