Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων

Την Κυριακή 16/5/10 εορτάσθηκε στην Αθήνα από τα Επτανησιακά σωματεία, η 146η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσιων με την Ελλάδα (1864-2010).

Συνήθως η εορτή αυτή πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την 21η Μαϊου, όμως εφέτος λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, έγινε μία εβδομάδα ενωρίτερα.

Το πρωϊ της Κυριακής έγινε στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού, στον Άγιο Ελευθέριο, η καθιερωμένη Δοξολογία.
Στον μικρό αυτό ιστορικό ναό, μπήκαν οι σημαίες και τα συμβούλια των επτανησιακών σωματείων Αθηνών και παρακολούθησαν την Δοξολογία και στο τέλος άκουσαν από τον εφημέριο πατέρα Δημήτριο, ένα σύντομο ιστορικό για την επέτειο και πολλά κολακευτικά λόγια για τους Επτανήσιους προγόνους μας.



Στην συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή, με την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων να προηγείται, με κατεύθυνση στο Σύνταγμα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, η οποία εφέτος είχε την ευθύνη της οργάνωσης των εκδηλώσεων.

Την σημαία του Κυθηραϊκού Συνδέσμου σήκωσε ο τριτοετής εύελπις Βαλέριος Λουράντος, ντυμένος με τοπική ενδυμασία, με παραστάτρια τη σπαλετοφορούσα Φωτεινή Γλαράκη το γένος Καστρίσου από τα Μητάτα.

Το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, τα επτανησιακά σωματεία παρουσίασαν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Προηγήθηκε ομιλία με θέμα "Ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός πριν την Ένωση".



Το χορευτικό του Κυθηραϊκού Συνδέσμου παρουσίασε πέντε τοπικούς χορούς {Μπουρδάρης - Ζαγαράκια - Μεσαρίτικος - Καραβίτικος - Μπάλλος}.
Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τα παιδιά και στην δασκάλα τους. κ. Λίτσα Γαλανάκη, προσφέρθηκε ανθοδέσμη.
-------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------