Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Κρίσιμο δίμηνο για το ελαιόλαδο

Για νέα περίοδο εξελίξεων κάνουν λόγο παράγοντες της εγχώριας αγοράς ελαιολάδου, επισημαίνοντας ότι το προσεχές δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη διαμόρφωση των τιμών και την εν γένει κατάσταση στην αγορά του προϊόντος.

Οι διαφαινόμενες αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των ποιοτικών και μειονεκτικών ελαιολάδων, λόγω των προβλημάτων ποιότητας που εμφανίστηκαν στην ισπανική (αλλά και την ελληνική) παραγωγή ενδεχομένως να ενταθούν τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ζήτηση του προϊόντος, που τουλάχιστον για την ελληνική αγορά με τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνει μια σχετική κάμψη.

Μέχρι στιγμής το ιταλικό εμπόριο ελαιολάδου εξακολουθεί να προσφέρει τιμές γύρω στα 2,40 ευρώ το κιλό (τιμή cif στην Ιταλία) για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελληνικά ελαιόλαδα και γύρω στα 1,60 ευρώ το κιλό για τα βιομηχανικά πεντάρια.

Την περασμένη εβδομάδα το περιορισμένο ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις στην ισπανική αγορά ελαιολάδου ώθησε τις τιμές παραγωγού σε υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 2,20 ευρώ το κιλό ex-factory για τα εξαιρετικά παρθένα λάδια, στα 1,90-195 ευρώ για τα παρθένα και στα 1,70 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους.
-----------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
-----------------------------------------