Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Εκτεταμένες προληπτικές δράσεις και παρεμβάσεις για την προστασία του δασικού πλούτου του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών από τη Νομαρχία Πειραιά

Εξαιρετικά σημαντική θα είναι και τη φετινή χρονιά η συμβολή της Νομαρχίας Πειραιά για την υλοποίηση των αναγκαίων προληπτικών έργων και παρεμβάσεων που προκρίνουν τα αρμόδια δασαρχεία για την προστασία του δασικού πλούτου του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Περιφερειάρχη Αττικής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστράτηγου κ. Παναγιώτη Βελλή, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων του δημοσίου και εθελοντικών οργανώσεων ο Νομάρχης Πειραιά ανέφερε ότι η Νομαρχία συνεχίζει και φέτος να επενδύει στην πρόληψη και όχι στην καταστολή που αποτελεί και τον καλύτερο σύμμαχο προκειμένου η επερχόμενη θερινή περίοδος να διανυθεί με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα.

Ειδικότερα ο κ. Μίχας σημείωσε ότι θα διατεθούν συνολικά 2 εκ. € από τα ίδια έσοδα της Νομαρχίας, τα οποία θα αξιοποιηθούν μετά την υπογραφή της αναγκαίας προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Νομαρχία Πειραιά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι πιστώσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν έργα που αφορούν :

1) Στην οικολογική αποκατάσταση – αναδάσωση δημόσιας δασικής έκτασης στην περιοχή Άνω Περάματος
2) Στην εγκατάσταση 30 υδατοδεξαμενών σε Πόρο – Σπέτσες – Σαλαμίνα – Ύδρα – Κύθηρα
3) Στη βελτίωση και διαπλάτυνση δασικών δρόμων με τεχνικά μέσα στο Αγκίστρι-Αίγινα και το δάσος Αγίου Νικολάου Σαλαμίνας
4) Στη βελτίωση και διαπλάτυνση δασικού οδικού δικτύου με τεχνικά έργα των δασικών συμπλεγμάτων Πόρου – Αδέρων - Σπετσών και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών Σπετσών
5) Στη δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών στο δάσος Αγίου Νικολάου Σαλαμίνας
6) Στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου στις περιοχές «Κούκος» και «Χωράφα» στο Σχιστό Αττικής, αρμοδιότητας Δασαρχείου Πειραιά

Εκτός των παραπάνω ο Νομάρχης Πειραιά ανέφερε ότι η Νομαρχία θα διαθέσει επιπλέον 200.000 € από τα ίδια έσοδά της για επείγουσας προτεραιότητας εργασίες καθαρισμού δασών & δασικών δρόμων στους δήμους της, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των δασαρχείων.

Οι παραπάνω εργασίες, όπως επεσήμανε ο κ. Μίχας, έρχονται να προσθέσουν ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που με συνέπεια και μεθοδικότητα καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Νομαρχία Πειραιά για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων ασφάλειας και για την στήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων της με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τις δασικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών σε Αίγινα, Αγκίστρι, Σαλαμίνα, Πόρο και Τροιζήνα με χρηματοδότηση από τα ίδια έσοδα της Νομαρχίας Πειραιά ύψους 900.000 €, στην αγορά και παράδοση σε 5 Δήμους της περιοχής αντίστοιχου αριθμού υδροφόρων – πυροσβεστικών οχημάτων προϋπολογισμού 750.000 €, όπως επίσης και στην ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 του έργου της δημιουργίας αυτόνομου συστήματος διαχείρισης κρίσεων που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Πυρκαγιών για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνέχεια ο κ. Μίχας παρέδωσε στον υποστράτηγο κ. Π. Βελλή έναν περιεκτικό τόμο που επιμελήθηκε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Πειραιά με όλα τα δεδομένα, τις δομές, υποδομές και υπηρεσίες στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας, όπως τα μηχανήματα και οχήματα δήμων και ιδιωτών, τις ευπαθείς ζώνες για πυρκαγιές, τις δομές υγείας, τις εθελοντικές οργανώσεις, χώρους για καταυλισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, γεγονός που απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Αττικής.

Κλείνοντας ο Νομάρχης Πειραιά και αφού ευχαρίστησε το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων για την άψογη συνεργασία επεσήμανε ότι η Νομαρχία Πειραιά μέσω του γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής επί 24ώρου βάσεως και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για τον συντονισμό και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, οι Δήμαρχοι Ύδρας Κων/νος Αναστόπουλος, Τροιζήνας Ιωάννης Σαμπάνης, Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μπενέτος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων Διονύσιος Προγουλάκης, εκπρόσωποι από τους Δήμους Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Κυθήρων, Αίγινας, Σαλαμίνας και Σπετσών, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πόλεως Πειραιά, εκπρόσωποι των πυροσβεστικών υπηρεσιών Γυθείου και Ναυπλίου και των πυροσβεστικών κλιμακίων Τροιζήνας και Σαλαμίνας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων Πειραιώς και Πόρου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους Σαλαμίνας και από τον Σύλλογο Εθελοντών Διασωστών Κορυδαλλού.
-------------------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
-------------------------------------