Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2010 ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Η εορτή της Ορθοδοξίας γιορτάστηκε στα Κύθηρα με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει σε μια τόσο μεγάλη θρησκευτική εορτή.

Βέβαια για τα Κύθηρα η εορτή αυτή έχει ξεχωριστή σημασία, αφού αυτή την μέρα που γιορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερών εικόνων, επέλεξαν οι προπάτορες μας ήδη από το 1841, να ξεκινάει το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο ταν Κυθήρων, η λεγόμενη "Γύρα¨και να αναχωρεί η Αγία Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας από το Μοναστήρι της και να φθάνει αυθημερόν μέχρι την Χώρα.




Έτσι και εφέτος με λαμπρότητα και με συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσκυνητών, έγινε το πρωϊ στα Μυρτίδια, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Η Εικόνα "σήκωσε" περίπου στις 11:30 και στις δύο το μεσημέρι έφθασε στον Άγιο Γεώργιο στο Λιβάδι, αφού προηγουμένως είχε γίνει μία ολιγόλεπτη στάση στον Άγιο Σπυρίδωνα στις Καλοκαιρινές.




Στις 4 το απόγευμα έγινε στο Λιβάδι ο κατανυκτικός εσπερινός της Κυριακής και στις 5 αναχώρησε η εικόνα για την Χώρα. όπου έφθασε και τοποθετήθηκε στο ειδικό βάθρο της, στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου.

Το βάθρο αυτό κατασκευάστηκε το 1806 με έξοδα της Μονής Μυρτιδίων για να τοποθετείται η Αγία Εικόνα εκεί. όσο χρόνο παραμένει στην Χώρα.

Στην Χώρα εψάλλει παράκληση.

Πολύς κόσμος ακολούθησε την Ιερή Λιτανεία από τα Μυρτίδια μέχρι την Χώρα και συνόδεψε την Αγία Εικόνα μαζί με τρείς Ιερείς και τον ακούραστο Μητροπολίτη μας.

Βέβαια στις φωτογραφίες ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ δεν φαίνεται, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο ίδιος επέλεξε να προηγείται η Αγία Εικόνα και να ακολουθεί εκείνος.
Αυτό ας προβληματίσει κάποιους βιαστικούς.

Ο καιρός ήταν αρκετά καλός, χάλασε λίγο το απόγευμα χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.



Η προσέλευση πολλών Κυθηρίων από την Αθήνα που έφθασαν στα Κύθηρα να κάνουν το τάμα τους, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων, απέδειξε πως η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια παγκυθηραϊκή εορτή και όπως είπε ο Μητροπολίτης μας, η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα μας ενώνει και τρέχουμε κοντά της, παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε διαφορές μας.
--------------------------------
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος
--------------------------------