Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΝΑΙ στον «Καλλικράτη» από τη Νομαρχία Πειραιά

Η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» απετέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε σε ιδιαίτερα γόνιμο και εποικοδομητικό κλίμα, κοινή ήταν η συνισταμένη για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη δομή και λειτουργία του Κράτους, ενώ διατυπώθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων διάφορες και αποκλίνουσες μεταξύ τους απόψεις.

Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι η νέα αρχιτεκτονική με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, για τη περιφέρεια μετά τη μεταπολίτευση. Διατύπωσε την άποψη ότι οι αλλαγές που επιφέρει δεν αφορούν μόνο τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, αλλά υπόσχονται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, με διοικητική αποκέντρωση, με φορολογική μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία ότι μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ όπου ο «Καλλικράτης» πέρασε το πρώτο κρας τεστ και έγινε επί της αρχής αποδεκτός με θετική και εποικοδομητική διάθεση από το σύνολο σχεδόν των δημάρχων, θα υπάρξει ανάλογη υποδοχή του και από τους αιρετούς της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στο επικείμενο συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Αθήνα. «Γιατί η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες στην περιφέρεια και στους δήμους και λιγότερες εξουσίες στο κεντρικό κράτος, είναι μια μάχη που ενώνει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ο κ. Μίχας ανέφερε :
• τον προσδιορισμό του ρόλου της κεντρικής διοίκησης (κράτος –στρατηγείο)
• τον προσδιορισμό των πόρων για την χρηματοδότηση των νέων θεσμών, μέσα από ευρείες φορολογικές αποκεντρώσεις
• τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων που θα είναι αποσαφηνισμένες ανά βαθμίδα διοίκησης.
• τη δημιουργία Χάρτας Ανθρωπίνου Δυναμικού ώστε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και εξ αρχής το μέγα θέμα του προσωπικού και της άρσης των μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν
• τη διασφάλιση της εποπτείας των πράξεων από αρχή ανεξάρτητη που θα ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα.
• τη διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής περιφέρειας (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Τομεακά προγράμματα, Δημόσιες επενδύσεις).
• τη δημιουργία ταμείου σύγκλισης για άμβλυνση πιθανών τοπικών ανισοτήτων
• τη σύνταξη των αναγκαίων «οδικών χαρτών», όπως είναι ο Κώδικας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ένας Οργανισμός Διάρθρωσης των Υπηρεσιών
• τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνονται βήμα βήμα όλες οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την άρτια προετοιμασία, οργάνωση και λειτουργία των νέων αυτοδιοικητικών σχηματισμών από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και μετά.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Υπερνομαρχία Δράσης» και «Ενεργοί Πολίτες» κ.κ. Σπύρος Σπυρίδων και Εύη Καρακώστα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα, ο μεν πρώτος εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου και της ακαταλληλότητας της προεκλογικής περιόδου, η δε δεύτερη θεωρώντας ότι συνιστά ελεγχόμενη μετάβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως την πλήρη εναντίωσή της στον «Καλλικράτη» εξέφρασε η επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» κα Ελένη Παπαδοπούλου καθώς υπηρετεί, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων, αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν διάφορα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου Πειραιά που διατύπωσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου που έχει τεθεί στη διαβούλευση με την πλειοψηφία των μελών του να τάσσεται Υπέρ της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διάλογο που διεξήχθη και κάλεσε όλα τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου και όλες τις παρατάξεις ανεξαρτήτως με το εάν και κατά πόσον συμφωνούν ή διαφωνούν να καταθέσουν γραπτά τις προτάσεις τους, γιατί η προωθούμενη μεταρρύθμιση όπως τόνισε είναι υπόθεση που ενώνει τους αυτοδιοικητικούς φορείς και απαιτεί τη συμμετοχή όλων.
----------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
----------------------------