Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Οι Ιταλοί έχουν παγώσει την αγορά ελαιολάδου

Η νευρικότητα και η αναζήτηση του τοπίου της «επόμενης μέρας» αποτελούν αυτή την περίοδο τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου, οι κινήσεις της οποίας καθορίζονται πλέον εξ ολοκλήρου από τις διαθέσεις του ιταλικού εμπορίου του προϊόντος.

Οι τιμές cif για παραδόσεις στην Ιταλία για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα φαινομενικά κινούνται στο επίπεδο των 2,35 ευρώ το κιλό, αλλά το ενδιαφέρον για αγορές από πλευράς των Ιταλών εμπόρων εμφανίζεται από εξαιρετικά περιορισμένο έως ανύπαρκτο.

Την ίδια στιγμή, περιορισμένη είναι και η διάθεση για πωλήσεις από πλευράς των Ελλήνων διακινητών - συνεταιρισμών και ιδιωτών - του προϊόντος.

Η απροθυμία της ελληνικής πλευράς για προσφορά προϊόντος, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν γίνει εμπορικές πράξεις και έχουν προσφερθεί τιμές ακόμη και πάνω από τα επίπεδα cif που προσφέρουν οι Ιταλοί, πράγμα το οποίο δημιουργεί προφανώς προσδοκίες για καλύτερη πορεία των τιμών στη συνέχεια.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex-factory του προϊόντος στην Ισπανία ήταν στα 2,10 ευρώ το κιλό τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, στο 1,95-2,00 ευρώ το κιλό για τα παρθένα και γύρω στο 1,90 ευρώ το κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
------------------------------------------
Πηγή: newsmessinia.blogspot.com
------------------------------------------