Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μαγιάτικη γιορτή στα Αντικύθηρα

Η αληθινή ουσία της Ορθοδοξίας έγκειται στην ταπεινότητα. Οι Ορθόδοξοι Ναοί αποσκοπούν στην ένωση του ανθρώπου με το Θεό μέσα από την απλότητα και την ταπεινότητα, σε αντίθεση με τους μεγάλους καθεδρικούς ναούς της Δύσης που προβάλουν το δέος των ουρανών σε αντιπαραβολή με τη μικρότητα των επιγείων. 


Πρόκειται για μια ουσιαστική διαφορά θεώρησης στον τρόπο προσέγγισης των πιστών ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Αυτή την ταπεινότητα και απλότητα μπορεί κανείς να ζήσει ιδιαίτερα στα χιλιάδες εκκλησάκια της ελληνικής επαρχίας, των νησιών και των χωριών μας, στους μικρούς ταπεινούς Ναούς που η ευσέβεια των προγόνων μας έχτισε, ανακαίνισε, ευλόγησε και εμείς έχουμε χρέος να συντηρήσουμε και να διαφυλάξουμε.

Σε ένα τέτοιο ταπεινό ξωκλήσι, στον Άγιο Νικόλαο στο ακριτικό – αλλά παγκοσμίως γνωστό λόγω του αρχαίου Ναυαγίου και του Μηχανισμού – νησί των Αντικυθήρων, εορτάστηκε απλά και ταπεινά η ετήσια μνήμη της Παρόδου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου των Θαλασσών, που όταν μεταφερόταν από την Ανατολή στη Δύση, από τις θάλασσες αυτές σίγουρα θα πέρασε.

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς, ο μικρός Ναός πανηγύρισε με Θεία Λειτουργία που τέλεσε κατά μόνας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο κληρικός που υπηρέτησε τον Άγιο Νικόλαο 32 χρόνια ως εφημέριος της ιστορικής ιεράς του Μονής στις Σπέτσες, μέχρι της εις επίσκοπον εκλογήν του το 2005. 

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του όμορφου νησιού λειτουργήθηκαν και έλαβαν την ευλογία του Αγίου Νικολάου. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε εόρτια τράπεζα στην αυλή του Ναού, απλά, λιτά και ταπεινά όλοι σαν μία οικογένεια γεύθηκαν και τη βιολογική τροφή, αφού είχε προηγηθεί η πνευματική. Τα κεράσματα προσέφεραν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης μαζί με τους κατοίκους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αγιασμό στο εργοτάξιο του υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ (χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων) των Αντικυθήρων, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Το απόγευμα τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αντικυθήρων και ανεχώρησε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος για τα Κύθηρα.