Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Οσφυαλγία: Ο πιο συχνός πόνος μετά τον πονοκέφαλο

Οι ατέλειωτες ώρες στον υπολογιστή, η καθιστική ζωή και οι επαναλαµβανόµενες κινήσεις ή φορτίσεις, καταπονούν το µυοσκελετικό µας σύστηµα και αναδεικνύουν τις µυοσκελετικές παθήσεις σε σύγχρονη επιδημία.

Περίπου εκατό εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους –πάνω από 40 εκατομμύρια εξ’ αυτών είναι εργαζόμενοι– ενώ το 40% από αυτούς χρειάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι των αρθρώσεων κοστίζουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες 240 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Ο πόνος στη μέση είναι ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο και προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες. Με τον όρο οσφυαλγία εννοούμε τον πόνο που νιώθουμε χαμηλά στην μέση, αν και αρκετές φορές ο πόνος αυτός μπορεί να επεκτείνεται και στην περιοχή της λεκάνης και των γλουτών.

Η οσφυαλγία αποτελεί την πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον γιατρό μετά την γρίπη και εκτιμάται ότι 4 στα 5 άτομα, θα την εμφανίσουν τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία.

Είδη πόνου, διάγνωση, αντιμετώπιση

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι πρώτα μηχανικής αιτιολογίας (άρση βάρους, κακή στάση, κακή εργονομία, επαναλαμβανόμενες φορτίσεις κ.λπ.) και σε ένα μικρό βαθμό ρευματολογικός, σπλαχνικός ή κάτι άλλο. Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, εφόσον ο πόνος υπερβεί τους τρεις μήνες.

Οι παρακλινικές εξετάσεις για την διάγνωση της οσφυαλγίας περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, σπινθηρογράφημα.

Οι γιατροί, τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζουν τους πόνους αυτούς σαν φλεγμονή. Έτσι, προτείνουν αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά σκευάσματα και συμπληρωματικά συστήνουν φυσικοθεραπείες, αποχή από δραστηριότητες (ξεκούραση) για μερικές μέρες και χρήση ειδικών ζωνών. Επίσης, συστήνουν εκγύμναση των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών για την ενδυνάμωση του κορμού και η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους.
------------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
------------------------------