Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το 1969 ήρθε η πρώτη τηλεόραση στα Κύθηρα. Ήταν μεγάλη, 24 ιντσών, μάρκας GRATZ και την έφερε ο Μανώλης Δαπόντε.

Εκείνη την εποχή υπήρχε ένας αναμεταδότης στα Γεράνεια όρη στην Κορινθία, από τον οποίο θα μπορούσαμε να πάρομε εικόνα στα Κύθηρα, εάν υπήρχε οπτική επαφή μεταξύ του αναμεταδότη στα Γεράνεια και της κεραίας στα Κύθηρα. 

Ο Δαπόντες άρχισε να ψάχνει το κατάλληλο σημείο στα Κύθηρα. Υψομετρικά η κεραία έπρεπε να τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο που να έρχεται κατευθείαν το σήμα από τα Γεράνεια λαμβανομένης υπόψη και της σφαιρικότητας της γης.

Δοκιμαστικά η κεραία τοποθετήθηκε στο Πάνω Στραπόδι και εκεί έγινε το θαύμα! Η πρώτη εικόνα ήρθε στο νησί μέσα σε γενικό πανζουρλισμό. Η τηλεοπτική περιπέτεια στα Κύθηρα μόλις άρχιζε!

Στη συνέχεια η τοποθέτηση της κεραίας βελτιώθηκε, η τηλεόραση τοποθετήθηκε σε ένα φιλόξενο σπίτι, όπου κάθε βράδυ γινόταν χαμός. Ιδιαίτερα τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς με την αναμετάδοση της προσελήνωσης, μαζεύτηκε πολύς κόσμος.

Αυτή η ιστορία κράτησε μέχρι την τοποθέτηση αναμεταδότη στην Κρήτη, στο Ακρωτήρι, οπότε οι τηλεοράσεις πλήθυναν διότι τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για τα Κύθηρα.
----------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
----------------------------------