Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Κανόνες ασφαλείας στην κατανάλωση... αυγών

Τα αυγά είναι από τα θρεπτικότερα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε, για πολλούς ανθρώπους ωστόσο, ο χειρισμός και το μαγείρεμά τους ωστόσο απαιτεί προσοχή, λόγω των μολύνσεων με τα οποία έχει συνδεθεί η χρήση τους (βλ. σαλμονέλα), αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για ευαλλοίωτα τρόφιμα.
Ακολουθώντας τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορείτε να βάλετε τα αυγά στην καθημερινή σας διατροφή, με απόλυτη ασφάλεια.


Προσοχή στην εμφάνιση: Αρκετές φορές ο καταναλωτής διαπιστώνει τη ύπαρξη μεταβολών στην εμφάνιση των αυγών, οι οποίες είναι κυρίως χρωματικές και οι οποίες μπορεί να μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα ως προς την ασφάλειά τους. Τέτοιες μεταβολές είναι:

  • Κηλίδες Αίματος: Προκαλούνται από τη διάρρηξη ενός ή περισσοτέρων αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο του αυγού κατά το χρόνο της ωοτοκίας. Τούτο δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αυγό δεν είναι ασφαλές.
  • Θολό Ασπράδι: Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Καθώς το αυγό παλιώνει, το ασπράδι γίνεται διαυγές.
  • Ρόδινο ή Ιριδίζον Ασπράδι: Τούτο φανερώνει ότι επήλθε αλλοίωση από βακτήρια του γένους Pseudomonas. Μερικά από τα είδη του γένους αυτού παράγουν πρασινίζουσες, ιριδίζουσες, υδατοδιαλυτές χρωστικές και είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
  • Χρώμα του Κρόκου: Ο κρόκος παρουσιάζει μια ποικιλία αποχρώσεων του κιτρίνου, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή του πτηνού. Τούτο δεν συναρτάται με την ασφάλεια του αυγού. Πολλές φορές και όταν τα σφιχτοβρασμένα αυγά παρουσιάζουν μια πρασινωπή χροιά γύρω από τον κρόκο. Τούτο οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμο του αυγού και είναι αποτέλεσμα της αντιδράσεως θειούχων ενώσεων με τον σίδηρο. Πράσινος χρωματισμός μπορεί επίσης να προκύψει αν το νερό του βρασμού περιέχει πολύ σίδηρο. Παρόμοιος χρωματισμός μπορεί να εμφανισθεί στα χτυπητά αυγά και στις ομελέτες. Το πράσινο χρώμα δεν είναι επικίνδυνο.

Μην τα τρώτε ωμά: Ο κίνδυνος της σαλμονέλας καραδοκεί! Μην δοκιμάζετε ωμά αυγά ή προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. ζυμάρι για κέικ).

Αγοράζετε καθαρά αυγά: Φροντίστε να διαλέγετε καθαρά αυγά, χωρίς ρωγμές και σπασίματα. Αν το αυγό φέρει εξωτερικά υπολείμματα χώματος ή γενικά δεν είναι καθαρό, τότε τα μικρόβια παραμένουν επί του κελύφους και μπορούν, μέσω ρωγμών, να διεισδύσουν στο εσωτερικό του αυγού. Μην πλένετε τα αυγά.


Διατηρείτε τα στο ψυγείο: Αποθηκεύετε τα μέσα στη συσκευασία πωλήσεως, στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα του. Με την ψύξη του αυγού, οι μικροοργανισμοί δεν θανατώνονται, περιορίζεται όμως η ανάπτυξή τους.

Χρησιμοποιείτε τα εντός της ημερομηνίας που αναγράφεται στη συσκευασία: Αν τα αυγά σπάσουν κατά τη μεταφορά τους, ανοίξτε τα και τοποθετήστε σε καθαρό δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Καταναλώστε τα εντός 2 ημερών.

Τα αυγά δεν πρέπει να καταψύχονται με το κέλυφός τους. Αν θελήσετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξτε τα ολόκληρα ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χρησιμοποιήστε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους. Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας, τα σκεύη, τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες εργασίας, με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν και μετά την επαφή με αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά.

Σερβίρετε τα βραστά και μαγειρεμένα αυγά, αμέσως μετά το μαγείρεμά τους. Διαφορετικά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Καταναλώστε τα εντός 3-4 ημερών. Τα βραστά αυγά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο, στους 5οC, για την αποφυγή της επιβίωσης σαλμονελών που δεν θανατώθηκαν κατά το βράσιμο. Αν το αυγό παραμείνει σε νερό που βράζει για 4-5 λεπτά, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Στα βραστά αυγά δεν συντρέχει κίνδυνος σαλμονέλωσης, αλλά στα «μελάτα» (ημίβραστα) αυγά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, διότι η θερμική επεξεργασία που έχει εφαρμοσθεί, δεν επαρκεί.

Μαγείρεμα: Οι τρόποι μαγειρέματος των αυγών είναι πολλοί (βραστά, τηγανητά, ποσέ κ.λπ.). Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται κατά τρόπο ώστε ο κρόκος να πήζει.

Χρησιμοποιείτε ασφαλείς συνταγές: Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε συνταγή που περιέχει αυγά και η θερμοκρασία δεν θα φθάσει τους 71°C (ώστε να εξασφαλιστεί η καταστροφή της σαλμονέλας), τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά.
-----------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
-----------------------------