Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ 21 ΟΧΗΜΑΤΑ - Μπαράζ επιθέσεων σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε μπαράζ επιθέσεων σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 48 ώρες οι «γνωστοί - άγνωστοι». Έσπασαν και κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα τόσο ηλεκτρονικού όσο και χάρτινου εισιτηρίου (που χρησιμοποιούμε σήμερα), έκαναν γκράφιτι σε λεωφορεία και προκάλεσαν φθορές σε τουλάχιστον 21 οχήματα αστικών συγκοινωνιών. (οκτώ τρόλεϊ και 13 λεωφορεία).

Οι βανδαλισμοί τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ενώ επιβάτες και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας το ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί οφείλεται σε καθαρή τύχη.

Εξω από την ΑΣΟΕΕ
Από προχθές αργά το απόγευμα μέχρι και τα ξημερώματα χθες έξι τρόλεϊ και πέντε λεωφορεία έγιναν στόχος στην οδό Πατησίων έξω από την ΑΣΟΕΕ. Ομάδες νεαρών ακινητοποίησαν τα οχήματα και έκαναν γκράφιτι γύρω από αυτά.

Στο ίδιο σημείο οι νεαροί έβαψαν και πέντε λεωφορεία που εκτελούσαν τα δρομολόγια Γαλάτσι - Ζωγράφου και Κυψέλη - Μαράσλειο, ενώ σε ένα από αυτά προκάλεσαν φθορές σε τρία ακυρωτικά μηχανήματα παλιού τύπου τοποθετώντας ταινίες και κόλλες στις σχισμές τους. Στόχος γκράφιτι έγιναν δύο τρόλεϊ στο Πεδίο του Άρεως, ενώ λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ στην Πλ. Κάνιγγος, δύο άτομα μπήκαν στο λεωφορείο -της γραμμής 021- που πραγματοποιεί τη διαδρομή Γκύζη - Πλατεία Κάνιγγος και προκάλεσαν φθορές σε ένα ακυρωτικό μηχάνημα.

Ανενόχλητοι
Στην συνέχεια στην οδό Δαβάκη στο Ίλιον, νεαροί έσπασαν νέο ακυρωτικό μηχάνημα σε λεωφορείο, ενώ στις 23:15, στην οδό Συρακουσών στο Γαλάτσι, τέσσερα άτομα μπήκαν σε λεωφορείο της γραμμής 054 και έσπασαν με σφυριά τρία ακυρωτικά μηχανήματα νέου τύπου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες έφυγαν από το σημείο των επιθέσεων? ανενόχλητοι! Μάλιστα σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα και υπογράφεται από τον «Συντονισμό συλλογικοτήτων από το κέντρο για τις ελεύθερες μετακινήσεις» σημειώνεται ότι σήμερα (σημ.Τετάρτη) το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Πατησίων και τη Μαυροματαίων, προπαγανδιστικοί χαρακτήρα, σχετικά με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια και υπέρ των ελεύθερων μετακινήσεων. Η παρέμβαση επίσης καλούσε στη συγκέντρωση του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου, στις 12:00 μ., στον σταθμό Αττική».

Αστυνομικοί
Την ίδια στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει προβληματισμός ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις καθημερινές σχεδόν καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων.

Όπως σημειώνεται από στελέχη των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Υποδομών «το να βάλεις ένστολο σε κάθε λεωφορείο, τρόλεϊ ή σταθμό του Μετρό δεν είναι εφικτό, ενώ μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα από τον σκοπό της παρουσίας τους. 

Υπάρχουν σκέψεις για να μπουν ορισμένοι αστυνομικοί με πολιτικά σε κάποια λεωφορεία και τρόλεϊ που διέρχονται από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα επιθέσεων, ενώ για τους σταθμούς έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται σχέδιο αυξημένης επιτήρησης από αστυνομικούς που περιπολούν όπως από στελέχη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ».
------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Μαρία Μόσχου 
------------------------------------------