Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κατηγορούνται ότι πούλησαν με 17 συμβόλαια δασικές εκτάσεις στο Σίμο Ελαφονήσου

Για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς κατηγορούνται ότι… πωλούσαν δασικές εκτάσεις στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου, δικάζεται από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας μια ολόκληρη οικογένεια από τη Λακωνία. Ανάμεσα στους 16 κατηγορουμένους που κάθονται στο εδώλιο ο νυν δήμαρχος Ελαφονήσου και ένας συμβολαιογράφος.

Το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές. Σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

17 συμβόλαια

Η εκδίκαση της υπόθεσης χθες ξεκίνησε με κατάθεση δασικού υπαλλήλου από το Δασαρχείο Μολάων, ο οποίος εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί σε κάθε ένα από τα 17 συμβόλαια και πώς ενήργησαν οι κατηγορούμενοι.

Καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας κατέθεσε μόνο αυτός ο μάρτυρας, ενώ η δίκη διεκόπη για τις 3 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεχισθεί με τις καταθέσεις και των υπολοίπων μαρτύρων.
Σύμφωνα με το βούλευμα, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1997, όταν ο κατηγορούμενος νυν δήμαρχος και υπηρετών αιρετός τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε από τον κατηγορούμενο συμβολαιογράφο τη σύνταξη συμβολαίου πώλησης για έναν αγρό ενός στρέμματος, σε έτερο κατηγορούμενο. Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, και οι τρεις γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και ήταν δασική. Η συγκεκριμένη, δε, αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1995.
Ακολούθως, το Μάιο του 1998 άλλα μέλη της οικογένειας προχώρησαν σε συμβόλαιο πώλησης άλλης έκτασης, 5 στρεμμάτων, στην ίδια περιοχή της Ελαφονήσου, και στο βούλευμα αναφέρεται ότι γνώριζαν οι πωλητές, αλλά αγνοούσαν οι αγοραστές ότι επρόκειτο για δημόσια δασική έκταση.

Στην παραλία του Σίμου
Το επόμενο συμβόλαιο ακολούθησε τον Ιούλιο του 2001, με πώληση έκτασης, 7,8 στρεμμάτων, στη θέση «Σίμος», η οποία επίσης ήταν δασική έκταση. Ένα μήνα μετά συντάσσεται άλλο συμβόλαιο πώλησης στη θέση «Παραλία Σίμου» για έκταση 4,1 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Πάλι ένα μήνα μετά έρχεται το επόμενο συμβόλαιο πώλησης για έκταση 2 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, επίσης δασική.
Ακολούθησαν συμβόλαιο γονικής παροχής τον Απρίλιο του 2002 για 4,5 στρέμματα, τον Αύγουστο του 2002 συμβόλαιο πώλησης για 4 στρέμματα, το Σεπτέμβριο του 2002 συμβόλαιο πώλησης για 2 στρέμματα, τον Ιούνιο του 2004 συμβόλαιο πώλησης για 6 στρέμματα, τον Ιούνιο του 2005 συμβόλαιο πώλησης για 5 στρέμματα, τον Ιούνιο του 2005 συμβόλαιο πώλησης για 5 στρέμματα, το Μάιο του 2006 συμβόλαιο πώλησης για 4,4 στρέμματα και τον Αύγουστο του 2006 τρία συμβόλαια πώλησης για συνολικά 15 στρέμματα. Τον Ιούνιο του 2007 συντάσσεται συμβόλαιο ανταλλαγής ακινήτων και κατηγορούμενος ανταλλάσει τα 5 στρέμματα δασικής έκτασης που είχε αποκτήσει με τα προηγούμενα συμβόλαια πώλησης, με ένα οικόπεδο 317 τ.μ. στις Αμύκλες Σπάρτης, χωρίς να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ότι η έκταση στην Ελαφόνησο ήταν δασική.
Τον Αύγουστο του 2007 συντάσσεται άλλο συμβόλαιο πώλησης για την περιοχή του Σίμου, για έκταση 4,5 στρεμμάτων. Όλες οι παραπάνω εκτάσεις που αφορούν στα συμβόλαια στην Ελαφόνησο είναι δασικές, σύμφωνα με το βούλευμα που παραπέμπονται οι 16 κατηγορούμενοι.
Επίσης, κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν την υποθηκοφύλακα, καθώς παρέστησαν σε αυτήν ψευδώς ότι οι εκτάσεις που μεταβίβαζαν κατά θέση και όρια ήταν αγροτικές και είχαν αποκτηθεί από κληρονομιά.
-----------------------------------------------------
Πηγή: tharrosnews.gr- Βίκυ Βετουλάκη 
------------------------------------------------------