Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Ούτε λακούβες δεν μπορούμε να κλείσουμε»!

Η μειωμένη κρατική χρηματοδότησ προς του δήμους έχει ως αποτέλεσμα να τους αποδυναμώσει οικονομικά, σύμφωνα με τους δημάρχους, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα προβλήματα της καθημερινότητας. 

  
Ο δήμαρχος της Έδεσσας, μιλώντας στην KARFITSA, τόνισε ότι : «Το οικονομικό πρόβλημα είναι το κυριότερο που μας απασχολεί ως Δήμος. Η οικονομική «ασφυξία» που υπάρχει δεν μας επιτρέπει να παράγουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι διαχείριση, η οποία δεν είναι αναπτυξιακή, αλλά στάσιμη. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορείς να έχεις όραμα και να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο που θα είναι αναπτυξιακό».

foto

Απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας στον δήμο είναι έργα και υποδομές να γίνονται «φαντάσματα». «Δεν υπάρχει πλέον η οικονομική ευχέρεια, έτσι αρκετά έργα μένουν πίσω. Απλό παράδειγμα, από υλικοτεχνικής φύσεως, είναι τα πεζοδρόμια που δεν μπορούν να φτιαχτούν, οι ασφαλτοστρώσεις, η άρδευση. Όλα αυτά αν υπήρχαν τα χρήματα θα δινόντουσαν λύσεις άμεσα. Στον κοινωνικό τομέα, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα προς το ζην για να ζήσουν». Τις συνέπειες της μη επαρκούς χρηματοδότησης έχουν να αντιμετωπίσουν και οι μαθητές σε σχολεία της περιοχής. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος : «δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε σχολεία. Πολλές φορές ζοριζόμαστε ακόμα και με το πετρέλαιο, για την θέρμανση των σχολείων. Εφέτος, υπάρχει επιβάρυνση 30%, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου».

Επιστρέφουν στα χωράφια τους
Επιστροφή στις ρίζες τους αποφασίζουν να κάνουν αρκετοί νέοι, αφήνοντας πίσω τις μεγάλες πόλεις, προσπαθώντας να βρουν την χρυσή τομή που θα τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την ανεργία και να βγουν από τις λίστες του ΟΑΕΔ. Ο δήμαρχος της Έδεσσας ξεκαθάρισε ότι «τα παιδιά της πόλης επιστρέφουν και όσοι δεν γυρίζουν πίσω είναι αυτοί που επέλεξαν το εξωτερικό. Οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά έρχονται πίσω στον τόπο τους για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης τους. Επίσης, στην επαρχία το κόστος ζωής είναι πιο φθηνό, κάτι που κάνει δελεαστική την επιστροφή τους». O κ. Γιάννου αναφερόμενος στην ανεργία συμπλήρωσε ότι: «το ποσοστό στους νέους που μένουν στο δήμο μας αγγίζει το 60%, είναι δραματική η κατάσταση. Γενικά όμως, ο δήμος μας είναι μεικτός, έχουμε και το γεωργικό κομμάτι έτσι τα στατιστικά δεν είναι ακριβέστατα, γιατί υπάρχει και αυτή η παράλληλη ενασχόληση».

«Χωρίς λεφτά δεν θα αυξηθεί ο τουρισμός»
Αν και η Έδεσσα είναι γνωστή για την περιβαλλοντική ομορφιά της ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι: «Η τουριστική ανάπτυξη της πόλης έχει μείνει πίσω εξαιτίας της οικονομίας. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για να προωθήσουμε την πόλη και να ειδικεύσουμε τον δήμο μας στον τουρισμό. Κάνουμε μικρά βήματα, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλα άλματα». Σχολίασε δε ότι : «Υπάρχουν ξενοδοχεία και καταλύματα, αλλά για να είμαστε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να έχουμε και  τις ανάλογες υποδομές». Την ένταξη έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ επιδιώκει ο δήμος, σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να κάνουμε κάποια έργα, τα οποία έδωσαν μια μεγαλύτερη αξία στη ζωή των πολιτών μας, υποδομών, αναπλάσεις, εξοικονόμηση ενέργειας και έξυπνης».

Ζητούνται χρήματα για κάλυψη… λακκουβών
«Η χρηματοδότηση, ήδη από το 2011 έως τώρα από την πολιτεία προς τους δήμους, έχει μειωθεί πάνω από 60% και δυστυχώς για το 2017 προβλέπεται μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με εφέτος», τόνισε στην KARFITSA, ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Μάλιστα, οι πολίτες σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτοί που πλήττοντα άμεσα λέγοντας ότι: «υπάρχουν έργα καθημερινότητας τα οποία δεν θα μπορέσουν να γίνουν. Οι μισθοδοσίες δεν μπορούν να αλλάξουν άρα μειώνονται τα χρήματα που έχουμε στην διάθεση μας, οπότε έργα όπως η κάλυψη προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, οι λακκούβες για παράδειγμα, ή κοπές χόρτων, διαγραμμίσεις δρόμων και διαβάσεων, δεν γίνονται ή περιορίζονται».

Την ίδια ώρα, έργα του Δήμου που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που αφορούσε ελληνική χρηματοδότηση, έχουν «μείνει» στον πάγο, γνωστοποίησε ο δήμαρχος.  Τα καλά νέα για την Βέροια, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι: «είμαστε αγροτική περιοχή και έτσι δεν έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας, όπως στην Αθήνα, αλλά και πάλι το επιστημονικό δυναμικό μας θέλε να φύγει στο εξωτερικό». Ο δήμαρχος της Βέροιας, σκεπτόμενος το μέλλον επεσήμανε πως : «πρέπει άμεσα να δούμε πιο θα είναι το μέλλον της χώρας αν θέλουμε να κοιτάξουμε τους δήμους μακροχρόνια.  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα γίνουν πιο «σφιχτά» τα πράγματα και η κάθε διοίκηση θα γίνει διαχειριστής και τίποτα παρά πάνω».

Δεν υπάρχουν ούτε λάμπες
«Δεν γίνονται πολλές ασφαλτοστρώσεις και ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι  η καταστροφή του οδικού δικτύου και  με τα λιγοστά χρήματα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις λάμπες όταν καίγονται», είπε στην KARFITSA, ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης περιγράφοντας με παραδείγματα τις οικονομικές δυσκολίες  που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι. Ο δήμαρχος είπε ότι: «όλα τα έργα που γίνονται είναι μόνο μέσω προγραμμάτων». Μάλιστα, ένα μεγάλο αθλητικό έργο που είχε ξεκινήσει να χτίζεται στις Σέρρες έμεινε στάσιμο. «Τότε με το πρόγραμμα Ολυμπιάδας 2004, είχαν εγκριθεί κάποια κονδύλια στον Δήμο Σερρών για να γίνει ένα κλειστό κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων και ένα γυμναστήριο. Είχαν δοθεί κάποια χρήματα και τα έργα αυτά έμειναν στη μέση. Από το 2009 και μετά δεν έδωσαν χρήματα για να τελειώσουν τα έργα.  Από το 2011 έκανα κρούσεις σε Υπουργεία, μέσω προγραμμάτων, αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά και η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί αθλητικά έργα».

Δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά
Σύμφωνα με τον δήμαρχο στις Σέρρες «δεν υπάρχει παιδική χαρά στο δήμο και αν υπάρχει θα είναι ελάχιστες και όσες υπάρχουν προσπαθούμε με δικά μας χρήματα να τις επισκευάζουμε».  Ο λόγος που δεν υπάρχουν παιδικές χαρές είναι ότι : «είχε σημειωθεί ένα τραγικό περιστατικό σε μια παιδική χαρά στην Αθήνα και από τότε βγήκε εγκύκλιος που έλεγε ότι αν οι χώροι αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τις βγάλουμε και βγήκαν όλες. Εμείς έχουμε κάνει μελέτη, αλλά περιμένουμε να ανοίξει πρόγραμμα για να ενταχθούμε και να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τέτοιους χώρους». «Το μέλλον είναι πάρα  πολύ δύσκολο για τους δήμους», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης προσθέτοντας : « Έργα και δράσεις μπορούν να γίνουν μόνο μέσω προγραμμάτων, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες (μελέτες, διαγωνισμοί), για παράδειγμα ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώσαμε στο δήμο τις Βιοκλιματικές αναπλάσεις, η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2011».
-------------------------------------------------
Πηγή:   karfitsa.gr-Φιλίππα Βλαστού
--------------------------------------------------