Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Σχετικά με την Επιστολή του κ. Γ.Μεγαλοκονόμου για τα όργανα του προαυλίου Νηπιαγωγείου Λιβαδίου.

Στο σημερινό δημοσίευμα του "Adelin FM" με τίτλο "ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ..ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ" όπου υπάρχει σχολιαστική επιστολή του κ. Γ.Μεγαλοκονόμου σε προηγούμενο ρεπορτάζ δημοσιευμένο στην σελίδα μας, θα θέλαμε να απαντήσουμε ως εξής:


1) Κατ' αρχάς εάν κάποιος αναφέρεται σε κάποιο άρθρο και έχει αντιρρήσεις η ενστάσεις επ' αυτού, η δεοντολογία επιβάλλει να απευθυνθεί στην σελίδα όπου έχει γίνει η δημοσίευση και να εκφράσει αυτές τις διαφοροποιήσεις και ενστάσεις, δημοσιοποιώντας τις απόψεις του ελεύθερα, μια και ακόμη βρισκόμαστε σε δημοκρατική χώρα, εκτός εάν ο γράφων πιστεύει κάτι το διαφορετικό λόγω πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων.......

2) Καλό θα ήταν να διευκρινισθεί για μια ακόμη φορά ότι οιαδήποτε σχέση εφαρμογής νόμου του κράτους δεν έχει να κάνει με αντικείμενο ενημέρωσης οιουδήποτε δημοτικού συμβουλίου και αποδοχής του η όχι. Οι παράνομες τακτικές του παρελθόντος θα πρέπει κάποτε να ακολουθήσουν την οδό της λησμονιάς και να δώσουν την θέση τους σε σοβαρές ενέργειες και αποφάσεις καθώς και στην πιστή τήρηση της νομιμότητας σε όλες τις δημοτικές ενέργειες για την αποφυγή τραγελαφικών αποτελεσμάτων.

3) Ήτοι η εκάστοτε Δημοτική αρχή οφείλει να εφαρμόζει με οιαδήποτε μέτρα, έστω και αυτά εάν δεν είναι αρεστά η είναι σκληρά, ότι επιτάσσει ο νόμος σύμφωνα με την δημοκρατική της νομιμοποίηση.

4) Είναι πιθανόν η γενική αποδοχή των πολιτών στο έργο της δημοτικής αρχής αλλά και στην εμφανή προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα στον Δήμο, να ενοχλεί όσους έχουν μεγάλες ευθύνες για την πρηγούμενη κατάσταση ανομίας που επικρατούσε επί πολλά χρόνια.

5) Ο νόμος επιβάλλει για την ασφάλεια των παιδιών τα μη πιστοποιημένα όργανα να αφαιρούνται, χωρίς δεύτερη άδεια η έγκριση οιουδήποτε η οιασδήποτε άλλης αρχής. Άλλωστε αυτό έχει αναφερθεί και εξηγηθεί επανειλημμένα και είναι περιττό να επαναλαμβάνεται διαρκώς....

Η σελίδα μας για μια ακόμη φορά απευθύνθηκε στην Δημοτική αρχή και αιτήθηκε στον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη να σχολιάσει τα αναφερθέντα στην επιστολή του κ. Γ. Μεγαλοκονόμου σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν.

Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο αίτημα της σελίδας μας και απάντησε ως εξής:

Αξιότιμε κ. Λαμπρινίδη,

σε απάντηση του αιτήματός σας να σχολιάσω την δημόσια τοποθέτηση του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου σχετικά με τα όργανα αθλοπαιδιών στον χώρο του Νηπιαγωγείου στο Κάτω Λιβάδι, σας γνωρίζω τα εξής:

Η συμπεριφορά του κ. Μεγαλοκονόμου το προηγούμενο Σάββατο 1/10 ήταν πέρα για πέρα απαράδεκτη, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς όλοι θυμούνται (και είναι καταγεγραμμένο στις κάμερες) την αντίστοιχη συμπεριφορά του στις 30/11/2013 κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την Εγχώριο Περιουσία, όπου η τότε διοίκηση της Επιτροπής και εγώ ως Πρόεδρός της απαντήσαμε σε δεκάδες ζητήματα και ερωτήσεις, με συντριπτικά μάλιστα στοιχεία ενώπιον του Δ.Σ. Τότε ο κ. Μεγαλοκονόμος συμπεριφέρθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ. κατά τον ίδιο ανοίκειο προς τους εκπροσώπους των Θεσμών τρόπο όπως έκανε και ενώπιόν μου το προηγούμενο Σάββατο πιστεύοντας προφανώς ότι ζει σε άλλες εποχές. Ο κ. Μεγαλοκονόμος, όπως και ο αδελφός του που έχει ορκιστεί ως Δημοτικός Σύμβουλος να τηρεί τους Νόμους, γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι είναι υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών να διασφαλίζουν συνθήκες νόμιμης και υγιούς άθλησης και αθλοπαιδιών στους μαθητές και τα παιδιά, υποχρέωση που ουδέποτε μέχρι σήμερα τηρήθηκε στο νησί μας έστω και στο ελάχιστο επίπεδο. Η δική μας Δημοτική Αρχή, τηρώντας απαρέγκλιτα τους Νόμους και τις σχετικές εγκυκλίους (που ήταν γνωστές και στους προκατόχους μας) αμέσως μόλις ανέλαβε την διοίκηση έδωσε εντολή σε όλους τους τοπικούς προέδρους να σφραγίσουν όλες τις παιδικές χαρές προμηθεύοντάς τους μάλιστα και με σχετικές απαγορευτικές πινακίδες. Παράλληλα δημοπράτησε και εκτελεί την ανακατασκευή και πιστοποίηση της πρώτης παιδικής χαράς που θα αποκτήσει νόμιμη λειτουργία (Κοντολιάνικα) και ήδη μελετά αντίστοιχο έργο για άλλες 3, ενώ κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση 600.000€ για το μεγάλο αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώρι αξιοποιώντας μελέτη του 2003 η οποία επί χρόνια παρέμενε στο συρτάρι. Επί 8 χρόνια η προηγούμενη Διοίκηση δεν πιστοποίησε ούτε μία παιδική χαρά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο, γεγονός που εμείς θίξαμε και σε Δήλωση Επιφυλάξεως για μια σειρά σοβαρών θεμάτων του Δήμου την 01/09/2014.

Είναι προφανές ότι κάποιοι αρέσκονται στις φωνασκίες, στην δημιουργία τεχνητής έντασης και φυσικά αρνούνται κατηγορηματικά την όποια σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν λέγοντάς μας διαρκώς "σταματήστε αυτήν την καραμέλα", φυσικά γιατί δεν τους συμφέρει. Η σύγκριση γίνεται και θα γίνεται καθημερινά σε όλους τους τομείς πρώτιστα από τους δημότες μας, τους επισκέπτες και τους αποδήμους μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά σε όλες τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, είτε στον προγραμματισμό και την εκτέλεση έργων (και έργων που πολλοί υπόσχονταν επί χρόνια χωρίς να τα υλοποιούν), είτε στην προβολή του νησιού μας και τον πολιτισμό, είτε σε κάθε θετική πρωτοβουλία που λαμβάνουμε. Ο κ. Μεγαλοκονόμος όφειλε πρώτιστα να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά τύπου "πλατείας" έχει εκλείψει από τη δημόσια ζωή και αν θέλει να συνεχίσει τις άναρθρες φωνασκίες του μπορεί να το κάνει από την πόρτα του σπιτιού του και μέσα. Ο αδελφός του όμως που είναι και Δημοτικός Σύμβουλος θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι και η δική του συμπεριφορά είναι ηθικά και πειθαρχικά ελέγξιμη για το συγκεκριμένο θέμα καθώς ένας Δημοτικός Σύμβουλος ανεξαρτήτως παράταξης δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίζει τα κρατικά όργανα να εφαρμόσουν το Νόμο, κυρίως όταν έχει πολλάκις τονιστεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όλα τα μη πιστοποιημένα όργανα αθλοπαιδιών πρέπει υποχρεωτικά να αποξηλώνονται χωρίς να απαιτείται καμία απόφαση συλλογικού ή άλλου οργάνου. Αλίμονο αν για την εφαρμογή των Νόμων θα πρέπει να αποφασίζουν τα Δ.Σ.! Τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος αποτελούν δυστυχώς πολύ κακή κληρονομιά που κατηγορηματικά απορρίπτουμε.

Είναι εμφανές ότι μια μικρή μερίδα συνδημοτών μας - προσκολλημμένοι δυστυχώς ακόμα στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου του 2014 από το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να απεξαρτηθούν - ενοχλούνται από την θετική εικόνα που παρουσιάζουν το νησί και ο Δήμος προοδευτικά τα τελευταία 2 χρόνια, από τη θετική στροφή που έχουμε πραγματοποιήσει. Και επειδή γνωρίζουν ότι η σύγκριση με το πριν είναι αναπόφευκτη και φυσικά αρνητική για την προηγούμενη κατάσταση, επιχειρούν με λογικά άλματα και παρανοήσεις να εκτρέψουν τη δημόσια συζήτηση σε ζητήματα ανύπαρκτα. Ενοχλούνται από την καθημερινή αποκάλυψη του μεγέθους της ανευθυνότητας σε πολύ κρίσιμους τομείς όπως εν προκειμένω η κατάσταση των παιδικών χαρών, του Θεάτρου, των λιμανιών και πολλών υποδομών του νησιού, όπου προσπαθούμε με μειωμένο προσωπικό (5 υπάλληλοι πήραν σύνταξη από το 2014 μέχρι σήμερα) να αντεπεξέλθουμε στις προβλέψεις της νομοθεσίας που οι προκάτοχοί μας δεν φρόντισαν να τηρήσουν ούτε στο ελάχιστο. Ενοχλούνται από την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, των επισκεπτών και φυσικά των αποδήμων μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, των υποδομών, των έργων, της προβολής και της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, όπου οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει απέχουν παρασάγγας από την εσωστρέφεια του παρελθόντος. Ενοχλούνται γιατί η σύγκριση που κάνει ο κόσμος δείχνει μια στροφή του νησιού στην ποιότητα και την εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε. Και κυρίως θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εφαρμογή των Νόμων γιατί έχουμε ορκιστεί για αυτό. Και θα πρέπει ο κ. Μεγαλοκονόμος να κατανοήσει ότι ενίοτε η εφαρμογή των Νόμων ενέχει και το στοιχείο της αυστηρότητας και ίσως και της σκληρότητας, γιατί θυμίζω ότι η κρίση που βιώνουμε ως Κράτος και Λαός οφείλεται εν πολλοίς στην ανεύθυνη χαλαρότητα που επιδεικνύαμε επί σειρά δεκαετιών σχετικά με την τήρηση των Νόμων και των Κανόνων, που έχουν θεσπιστεί εξ ονόματος όλων μας από τους νομίμους εκπροσώπους μας προκειμένου να υπάρχει ευνομία και ευταξία στην κοινωνία μας. Ο Δήμαρχος, ο κάθε Δήμαρχος, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους Νόμους χωρίς να διαπραγματεύεται την εφαρμογή τους με κανένα μονομελές ή συλλογικό όργανο. Ο Δήμαρχος εντέλλεται από το Κράτος και από τον όρκο που έδωσε να μην κάνει ούτε βήμα πίσω σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως το συγκεκριμένο ή σε άλλα, όπως π.χ. οι διακοπές υδροδότησης που θα γίνουν σε λίγες μέρες για ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις συμπολιτών μας που οφείλουν χιλιάδες Ευρώ στο Δήμο και παρά την καλή οικονομική τους κατάσταση και τις διαρκείς οχλήσεις μας, αρνούνται συστηματικά να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ο Δήμαρχος και ο κάθε Δήμαρχος εντέλλεται κυρίως από τη συνείδησή του απέναντι στους πολίτες, που οφείλει να προστατεύει και όχι να αδιαφορεί για θέματα που όφειλε η προηγούμενη Διοίκηση να έχει επιλύσει όπως ορίζεται στο Νόμο (π.χ. παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, θέατρο, λιμενικές υποδομές κ.λπ.).

Η αντίδραση ορισμένων στην τήρηση των Νόμων (γιατί αυτό είναι στην ουσία), όπως του κ. Μεγαλοκονόμου το προηγούμενο Σάββατο που έγινε ενώπιον μαρτύρων και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Συμβάντων του Α.Τ. Κυθήρων, αποτελεί ξεκάθαρα αντικοινωνική συμπεριφορά και ας κρίνει ο καθένας - και κυρίως όσοι ήταν παρόντες - ποιος εκπροσωπεί την φαυλότητα και ποιος προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ετών σε έναν ολόκληρο Δήμο. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα να υλοποιούμε το πρόγραμμα και τους στόχους μας για το Δήμο και τα νησιά μας και είμαι βέβαιος ότι μέρα με τη μέρα η ποιοτική απόστασή μας από το παρελθόν θα γιγαντώνεται.

Για το συγκεκριμένο συμβάν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λιβαδίου, απέστειλε στον δήμο μας, μία άκρως  αποκαλυπτική επιστολή, που όποιος την διαβάσει, καταλαβαίνει  ποιοί είναι οπαδοί της φαυλότητας και ποιοί  προσπαθούν, σε αντίξοες συνθήκες, να πάνε μπροστά τον τόπο μας.

 Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.

Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων - Αντικυθήρων

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι οιαδήποτε σχόλια, διορθώσεις, γνώμες και επικρίσεις είναι δεκτά στην σελίδα αυτή όπως ήταν πάντοτε, προς δημοσίευση.
Πάντοτε βέβαια στα όρια της κοσμιότητας και σωστής δεοντολογίας.
----------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------------