Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου στη Μασσαλία κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής, αναφέρει ότι το Γενικό Προξενείο της Μασσαλίας, το οποίο σύμφωνα με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών θα κλείσει στις 7 Νοεμβρίου 2016, έχει πολιτιστική και συναισθηματική αξία, καθώς χάρη στην παρουσία του, ελληνογάλλοι δεύτερης, τρίτης, αλλά και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για διάφορους λόγους από την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, επανήλθαν και επανέρχονται αυτοβούλως και αναζητούν επαφή με το ελληνικό στοιχείο.


Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, το Προξενείο το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 Έλληνες ομογενείς της νότιας Γαλλίας, τους βοηθά να πολιτογραφηθούν και τους επαναφέρει στην εθνική κοιτίδα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Προξενείο θα κλείσει για λόγους οικονομικούς, ωστόσο, όπως τονίζει ο Βουλευτής της ΝΔ, δεν είναι σαφές για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επελέγη το εν λόγω προξενείο σε σχέση με άλλα της Ευρώπης.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Κ. Υπουργέ,
Αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η αιφνιδιαστική και εντός του καλοκαιριού, απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών να κλείσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία, στις 7 Νοεμβρίου 2016, με τελευταία ημερομηνία λειτουργίας για το κοινό, την 30η Σεπτεμβρίου 2016. 

Το Προξενείο της Μασσαλίας συνιστά μια ζωντανή ιστορία, καθώς μετρά πολλές δεκαετίες παρουσίας με ιστορική, συναισθηματική και πολιτιστική αξία. Χάρη στην παρουσία του, πλήθος ελληνο-γάλλων δεύτερης, τρίτης, αλλά και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για διάφορους λόγους από την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, επανήλθαν και επανέρχονται αυτοβούλως και αναζητούν επαφή με το ελληνικό στοιχείο. 

Το Προξενείο είναι αυτό που τους βοηθά ουσιαστικά, τους ενημερώνει, τους κατατοπίζει διοικητικά, τους βοηθά να πολιτογραφηθούν και τους επαναφέρει στην εθνική κοιτίδα. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 Έλληνες ομογενείς της νότιας Γαλλίας -καθώς δεν υπάρχει άλλο στην περιοχή- αριθμός που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, λόγω των νέων μεταναστών που φτάνουν στην περιοχή προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.

Επιπλέον, η Μασσαλία αποτελώντας το πρώτο λιμάνι της Γαλλίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου υποδέχεται και ελλιμενίζει σε αδιάλειπτη βάση τα ελληνικά πλοία, αποτελώντας έναν ισχυρό εμπορικό σύμμαχο στη νότια Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό η παρουσία του ελληνικού προξενείου θεωρείται παραπάνω από απαραίτητη. Υπενθυμίζεται δε, ότι αποτελεί μια πόλη με ισχυρές ελληνικές ρίζες, η οποία είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Πειραιά, από το 1984, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πειραιά και προωθεί, μάλιστα κοινές πολιτιστικές και εμπορικές δράσεις. 

Το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του ότι κλείνει το Προξενείο για λόγους οικονομικούς, ωστόσο δεν είναι σαφές για ποιο λόγο και με ποια κριτήρια επελέγη το εν λόγω προξενείο σε σχέση με άλλα της Ευρώπης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποια κριτήρια το Υπουργείο επέλεξε να αναστείλει τη λειτουργία του εν λόγω προξενείου; Έχει γίνει προηγούμενη μελέτη του κύκλου εργασιών των προξενείων ή των αποστάσεων από την πλησιέστερη αρχή;

Πειραιάς, 18 Οκτωβρίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος