Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Αμύγδαλα: Επανήλθε η παραγωγή φέτος σε κανονικά επίπεδα μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού

Για μια κανονική παραγωγή αμυγδάλων - που όμως είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή - κάνουν λόγο οι δηλώσεις των παραγωγών στον ΑγροΤύπο. Θυμίζουμε ότι πέρσι ο παγετός είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Πάντως οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Σήµερα, το 35-50% των ελληνικών αμυγδάλων παράγεται στην Θεσσαλία (περιοχές Λάρισας και Μαγνησίας), το 26-35% στην Μακεδονία (περιοχή Σερρών και Καβάλας) και το υπόλοιπο διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τα Τέμπη της Λάρισας κ. Γιώργος Νούλας «η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι αλλά στην τιμή παραγωγού έχουμε μεγάλη μείωση. Η αύξηση οφείλεται στο ότι πέρσι είχαμε μια μεγάλη ζημιά στην παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών. Ουσιαστικά φέτος έχουμε μια φυσιολογική παραγωγή.

Αυτή την περίοδο στην λιανική αγορά η ψύχα του αμυγδάλου κυκλοφορεί στα 18 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν από τους παραγωγούς την ψύχα στα 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αναλογικά η τιμή του άσπαστου αμυγδάλου είναι στα 2,5 ευρώ. Πέρσι η τιμή του άσπαστου αμυγδάλου είχε φτάσει ή και ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό (έφτασε μέχρι και τα 4,10). Η μείωση της τιμής οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αλλά και επειδή μεγάλος αριθμός παραγωγών έχει ανάγκη να πουλήσει για να καλύψει τα έξοδά του, κάτι που το εκμεταλλεύονται οι έμποροι.

Σκεφθείτε πάντως ότι η καλλιέργεια αποδίδει γύρω στα 1.000 - 1.200 ευρώ το στρέμμα και τα έξοδα υπολογίζονται σε 400 με 500 ευρώ, ανάλογα πόση προσωπική εργασία βάζεις, τι μηχανήματα έχεις και φυσικά πρέπει να υπολογίζεται και η αγορά των μηχανημάτων που πρέπει να αποσβεσθούν σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Χρήστος Ζιώγας, παραγωγός αμυγδάλου από την περιοχή Συκουρίου Λάρισας αναφέρει ότι «η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πέρσι λόγω του παγετού είχαμε απώλεια παραγωγής που έφτασε σε ποσοστό 60%. Οι τιμές φέτος για το άσπαστο αμύγδαλο ξεκινούν από 2,3 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι 2,9. Οι τιμές αυτές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής φέτος αλλά και στις εισαγωγές από το εξωτερικό».

Ο κ. Ιωάννης Λόλας, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει από την πλευρά του ότι «οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Η ψίχα του αμυγδάλου πέρσι πωλήθηκε στα 9 ευρώ το κιλό. Φέτος ακούγονται από την αγορά τιμές στα 5 – 6 ευρώ (στο σπαστήρα). Αυξημένη παραγωγή φέρνει «πίεση» τιμών».

«Η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο χωρίς κάποια προβλήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια καλή παραγωγή φέτος. Οι τιμές όμως είναι χαμηλές σε σχέση με τις περσινές», αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Αθανασία Πασχαλή, γεωπόνος του αγροκτήματος «Μελίτος» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία του αμυγδάλου .
-------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------------