Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Άγρια νύχτα έντασης στο Ωραιόκαστρο - Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε μάνα και γιο πρόσφυγες

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν αυτοκίνητο παρέσυρε, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μία γυναίκα πρόσφυγα και δύο προσφυγόπουλα, με αποτέλεσμα η μητέρα και το ένα παιδί της να χάσουν της ζωή τους κα το δεύτερο παιδί να τραυματιστεί.

 
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε έξω από το κέντρο φιλοξενίας Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο, και αμέσως μόλις έγινε γνωστό πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας εξοργίστηκαν και άρχισαν να χτυπούν το αυτοκίνητο που ενεπλάκη στο ατύχημα, το οποίο τελικά πυρπόλησαν, ενώ έβαλαν φωτιά και σε παρακείμενους κάδους απορριμμάτων.

Επί τόπου είχαν σταματήσει και άλλα αυτοκίνητα εναντίον των οποίων κινήθηκαν ορισμένοι πρόσφυγες χωρίς όμως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να σημειωθεί κάποιο άλλο σοβαρό επεισόδιο.

Όπως έγινε γνωστό, ένας 76χρονος οδηγός παρέσυρε με ΙΧ μάρκας Mercedes τρεις πρόσφυγες, μία μητέρα με τα δύο της παιδιά, με αποτέλεσμα η γυναίκα και το αγοράκι να χάσουν τη ζωή τους. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε, με σοβαρά κατάγματα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ακολούθησε πανικός στο σημείο, καθώς εξαγριωμένοι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο και επιτέθηκαν κατά του οδηγού, ο οποίος γλίτωσε το λιντσάρισμα από τους πρόσφυγες την τελευταία στιγμή, όταν ένας ηλικιωμένος Σύρος μαζί με δύο ακόμη νεαρούς προσπάθησαν να κρατήσουν το μανιασμένο πλήθος μακριά από τον 76χρονο.

Στο διάστημα αυτό ο οδηγός κατάφερε να απομακρυνθεί από τους πρόσφυγες και να προστατευθεί από τις αστυνομικές αρχές που έφτασαν στο σημείο και περιόρισαν τους πρόσφυγες εντός της δομής, αφού προηγουμένως έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας εξεγέρθηκαν και πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του οδηγού, ενώ έβαλαν φωτιά και σε κάδους.

Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, καθώς επικράτησε ένταση. Οι πρόσφυγες επιτέθηκαν στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, που έσπευσε στην περιοχή για να παραλάβει τη σορό της άτυχης γυναίκας. O οδηγός είναι Έλληνας 76 ετών και φέρεται να είναι από την περιοχή του Ωραιοκάστρου.
Συνελήφθη από το Α' Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης για πρόκληση θανάσιμου τραυματισμού, ενώ για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργείται προανάκριση.

Παρόμοιο τροχαίο είχε σημειωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας, έξω από το Κτήμα Ηρακλή, όπου λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων. Τότε, τον θάνατο είχε βρει ένα 7χρονο κοριτσάκι από τη Συρία που περπατούσε μαζί με την 28χρονη μητέρα του και την 8χρονη αδελφή του, όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο ΙΧ.

Στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων έσπευσε ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του προσφυγικού του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα, δεν υπάρχει ένταση. Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στη δομή, έπειτα από συνεννόηση και μεσολάβηση που προηγήθηκε», δήλωσε ο κ. Ράγκος, ο οποίος παράλληλα διέψευσε πληροφορίες για προγραμματισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν από σήμερα σε καθιστική διαμαρτυρία, καθώς, όπως λένε, τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο, αναπτύσσουν συχνά μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.


-----------------------------
Πηγή: Ημερησία
-----------------------------