Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαίνια Μουσείου και Βιβλιοθήκης Μονής Μυρτιδίων Κυθήρων

Ένα όνειρο δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Θεοτόκου των Μυρτιδίων (24/9) εγκαινιάστηκε λαμπρά το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων της Μονής, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από τον Κυθήριο ομογενής εξ Αυστραλίας κ. Γεώργιο Στάθη εις μνήμην της συζύγου του η οποία εκοιμήθη στις 24-09-2008.


Τα εγκαίνια τελέσθηκαν, παρουσία των προσκεκλημένων Ιεραρχών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Ελασσόνος κ. Χαρίτωνος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον δωρητή και την συνεργασία Εγχωρίου Περιουσίας, Εκκλησιαστικής Επιτροπής και Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στη συνέχεια η αρμόδια αρχαιολόγος κα. Μαρίνα Παπαδημητρίου ξενάγησε τους προσκεκλημένους και επισήμους στην έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται Ιερές Εικόνες από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Οι Ιερές αυτές Εικόνες, που γλύτωσαν την λαίλαπα των εκκλησιαστικών σκανδάλων των Κυθήρων της δεκαετίας του 1990, συλλέχθηκαν από διάφορες Εκκλησίες του νησιού στη δεκαετία του 1950 από τον αλήστου μνήμης Επίσκοπο των Κυθήρων κυρό Μελέτιο Γαλανόπουλο, πόθος διακαής του οποίου αλλά και των μετ΄ αυτόν Ιεραρχών της νήσου ήταν η δημιουργία αυτού του Μουσείου.

Με θερμά λόγια για τον δωρητή μίλησε και ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας κ. Παναγιώτης Κομηνός, εξαίροντας την μεγάλη του προσφορά στο Ιερό Προσκύνημα και το νησί εν γένει, ενώ συγκινητικά ήταν τα λόγια του ιδίου του δωρητή κ. Στάθη που ευχήθηκε να μιμηθούν και άλλοι την πράξη του.  

 kithira-1 

kithira-2 

kithira-3

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δημιουργία του Μουσείου εργάσθηκαν αθόρυβα και με κόπο οι διοικήσεις της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας των τελευταίων ετών, τα μέλη των Επιτροπών του Ιερού Προσκυνήματος αλλά και ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (από Κυθήρων και Αντικυθήρων) κ. Κύριλλος ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην καταγραφή και συντήρηση των ιερών αυτών κειμηλίων, ενώ ο νυν Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με πολύ αγωνία και πατρική μέριμνα έστερξε σημαντικά στην εν λόγω προσπάθεια.

Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ιερού Προσκυνήματος τη δημιουργία της οποίας εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο σημερινός Δήμαρχος του νησιού κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας το 2013-4. 

kithira-4 

kithira-5 

kithira-6 

kithira-7 

kithira-9 

kithira-10

Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μια πνευματική όαση στο Προσκύνημα της Παναγίας και ήδη εξοπλίστηκε με πολλά βιβλία θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ακόμα μία απόδειξη ότι το περίσσευμα ή το υστέρημα των προσκυνητών "πιάνει τόπο" ενώ ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων εξήρε τη συμβολή του κ. Δημάρχου και ανήγγειλε τον περαιτέρω εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης με νέες εκδόσεις.

Η αίθουσα που στεγάζει την Βιβλιοθήκη - Αναγνωστήριο του Ιερού Προσκυνήματος έλαβε το όνομα "Αίθουσα Ιερομονάχου Αγαθαγγέλου Καλλίγερου", ο οποίος ήταν και ο κτήτωρ του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής κατά το 1857.
----------------------------------
Πηγή:  romfea.gr
----------------------------------