Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τέρενς Κουίκ: ''Η Εκκλησία έχει χύσει πολύ αίμα για την Ελλάδα''

Σημαντικές δηλώσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ κατά την επίσκεψή του στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στο Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το οποίο εορτάζει σε λίγες ημέρες (24 Σεπτεμβρίου).

Ο κ. Κουίκ βρέθηκε στο νησί μετά από προτροπή του Πρωθυπουργού και με αφορμή πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι. 

 
Ο Υφυπουργός έγινε δεκτός στο ιστορικό Προσκύνημα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας κ. Παναγιώτη Κομηνό, τον Δήμαρχο Κυθήρων και τους επιτρόπους του Προσκυνήματος και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

Προσκύνησε στην Θαυματουργό Εικόνα καθώς και στο ναό της ευρέσεως, ενώ είχε την ευκαιρία να δει τη νέα βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο καθώς και την μοναδική συλλογή έργων βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, δύο σημαντικούς χώρους που θα εγκαινιαστούν επίσημα το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Παναγίας.

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χαρακτήρισε τις σχέσεις "αδιαίρετες" ενώ δήλωσε ότι η Εκκλησία "έχει χύσει πολύ αίμα για την Ελλάδα".

Απαντώντας στην προσφώνηση του Μητροπολίτη Κυθήρων ο Τέρενς Κουίκ μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι ευλογία να βρίσκομαι για προσκύνημα σήμερα εδώ στην Παναγιά την Μυρτιδιώτισσα. Θέλω να ξέρετε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε το μόνο κόμμα, το μόνο Κίνημα, που στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουμε ότι έχουμε ως οδηγό την Παναγία για να προστατεύει και την Πατρίδα και εμάς.

Υποστηρίζουμε το αδιαίρετο Κράτους και Εκκλησίας και αναγνωρίζουμε τις θυσίες, το αίμα που έχει προσφέρει η Εκκλησία στους αγώνες του έθνους, για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας.
Πρέπει να διαβεβαιώσω για την πολύ καλή συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού με το Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο.
Συνεργασία που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στο θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη συνδρομή της Εκκλησίας σε κοινωνικές δομές που το έχουν ανάγκη λόγω κρίσης και στα ζητήματα της περιουσίας της.

Θεωρώ πολύ σημαντική και την πολύ καλή χημεία που έχουν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός.
Σε ο, τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, πιστεύω ότι στις εποχές της εξέλιξης, του διαδικτύου και της ευκολίας των ταξιδιών, τα νέα παιδιά πρέπει να έχουν γνώση σε διευρυμένα πεδία μάθησης, μέσα στα οποία θα έβαζα και τη γνώση για όλες τις θρησκείες.

Αλλά, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχουμε πει επανειλημμένα με έμφαση ότι θα πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών να δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στην επικρατούσα Θρησκεία της Πατρίδας μας, αυτή που προστατεύεται από το Σύνταγμα και που βεβαίως είναι Ορθόδοξη Χριστιανική.

Σημείωσα με πολύ προσοχή τις δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας που διακρίνεται για την ηρεμία και τη μετριοπάθειά του. Ελπίζω να είναι κατανοητές σε όλους».
--------------------------------
Πηγή: romfea.gr 
--------------------------------