Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Επισπεύδεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και, εφόσον κριθεί σκόπιμο και των Κυκλάδων, με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας, μέσω υποβρύχιων καλωδίων, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την έγκριση του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ.

Η ΡΑΕ ενέκρινε την πρόταση του Διαχειριστή για υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε δύο φάσεις, προκειμένου αφενός να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, (δεδομένου ότι οι τοπικές μονάδες παραγωγής τίθενται σταδιακά σε «απόσυρση» ή καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, για περιβαλοντικούς λόγους) και αφετέρου να μειωθεί το κόστος.
 

 
Έτσι, θα προχωρήσει άμεσα η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, μέσω Πελοποννήσου (ισχύος 280 μεγαβάτ) ενώ η δεύτερη διασύνδεση, μέσω Αττικής και ισχύος 700 μεγαβάτ, επισπεύδεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2021 έναντι του 2024 που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται «να προβεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους 2016, στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη μελετών και αδειοδοτήσεων, όπως, ιδίως, την εκπόνηση της μελέτης βυθού».

Για τις Κυκλάδες, έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο, με αναμενόμενη ολοκλήρωση εντός του 2016. 

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου-Νάξου και Νάξου-Μυκόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2018, ενώ η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου για ενίσχυση της αξιοπιστίας και ασφάλειας εφοδιασμού. 

Ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται τη μετατόπιση της τρίτης φάσης για το 2022 αντί του 2018 που είναι το ισχύον χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η ΡΑΕ θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους, καθώς η καθυστέρηση σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρείται το αναγκαίο δυναμικό παραγωγής στα νησιά με το ανάλογο κόστος.
-------------------------------------
Πηγή:   haniotika-nea.gr
-------------------------------------