Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Δυνατό καλοκαιρινό "χαστούκι" στον Τουρισμό

Κακά μαντάτα επιφύλαξε για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού η δημοσιοποίηση των "επιδόσεων” του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Ιούνιο και συνολικά για το εξάμηνο, ειδικά στο κρίσιμο κομμάτι των τουριστικών εισπράξεων. Αν και φορείς του χώρου είχαν προβλέψει την καθίζηση των εσόδων, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι ,αλλά και στις εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσεις του χώρου σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση, το μέγεθος της υστέρησης προκαλεί έντονο προβληματισμό.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, κατά τον οποίο κανονικά θα έπρεπε να μπουν σε τροχιά ανόδου, κατέγραψαν βουτιά 5,4%, φθάνοντας μόλις στα 1,851 δισ. ευρώ, έναντι 1,957 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ακόμη χειρότερα είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το εξάμηνο, τα οποία δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 5,8% σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, οφείλεται στη μείωση κατά 4,1% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, αλλά και στη μείωση κατά 11% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28.

Το μεγαλύτερο "σοκ” προκύπτει όμως για την πορεία των εσόδων από τις δύο πολύ βασικές για τον ελληνικό Τουρισμό αγορές, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου για τη μεν πρώτη, στο εξάμηνο, η πτώση στα χρήματα που ξόδεψαν οι Γερμανοί τουρίστες είναι μειωμένα κατά 13,4%, ενώ οι εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες έπεσαν 19,8%. Στον αντίποδα, θετικό πρόσημο έχουν τα έσοδα από τους Βρετανούς επισκέπτες, με την αύξηση όμως να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να αγγίζει το 2,2%

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσαν και οι αφίξεις: στο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 1,6% και τον Ιούνιο κατά 2%. Αν και οι εκτιμήσεις λένε πως τον Ιούλιο και η Αύγουστο η τουριστική κίνηση θα είναι ανοδική, το πλήγμα για τους πρώτους έξι μήνες χαρακτηρίζεται "βαρύ”.

Οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται ιδιαίτεροι κρίσιμοι για το φετινό μέλλον των τουριστικών εσόδων, από τα οποία μεταξύ άλλων αναμένουν να γεμίσουν και τα κρατικά ταμεία. Ξενοδόχοι και καταστηματάρχες ξεκινούν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, προσβλέποντας στο ότι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα κινηθεί καλύτερα στο σκέλος των εσόδων. 

Όπως όμως και να έχει, φορείς του κλάδου εξακολουθούν να μένουν "πιστοί” στις τελευταίες τους εκτιμήσεις, λέγοντας πως συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου η αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό σε σύγκριση με την περσινή χρονιά θα είναι οριακή, μην ξεπερνώντας το 1%- 2%. Έντονη ανησυχία προκαλεί πάντως το γεγονός πως η μέση κατανάλωση των τουριστών πέφτει, φθάνοντας στο εξάμηνο το 4,9% και τον Ιούνιο το 4%.
-----------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Βασιλική Κουρλιμπίνη
-----------------------------------------------------