Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μεγάλη φωτιά στη βόρεια Εύβοια - Προς τη Λίμνη κινείται το πύρινο μέτωπο

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την κωμόπολη της Λίμνης.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα και η Μονή Γαλατάκη.


Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Την μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δίνουν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ είναι τεράστια η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.


Αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 49 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 44 ατόμων και 30 άτομα από το στρατό. Νωρίτερα ρίψεις νερού έκαναν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και δύο πετζετέλ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια στο Ρέθυμνο και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό Άγιος Παύλος και προς τις Μέλαμπες.


Ο οικισμός του Αγίου Παύλου εκκενώθηκε προληπτικά.

Την μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 20 οχήματα, 45 πυροσβέστες και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 8 υδροφόρες του δήμου.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνονται χωρίς την βοήθεια πτητικών μέσων που δεν μπορούν να συνδράμουν λόγω των ισχυρών ανέμων.


Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Παγγαίο Όρος του νομού Καβάλας. Μάχη με τις φλόγες δίνουν 62 άτομα πεζοπο τμήμα πέντε οχήματα και δύο πετζετέλ.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ερυθρές Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μη πλησιάσει σε οικισμό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στο Προσήλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (6:00-18:00) εκδηλώθηκαν συνολικά 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
-----------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-----------------------------