Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Πρωτόγνωρα πράγματα

Ο ρατσισμός χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες: σε καλούς και κακούς, επιθυμητούς και ανεπιθύμητους. Άλλο εμείς, άλλο εσείς. Πολλές φορές, προκειμένου να επιβάλουμε το διαχωρισμό, μπαίνουμε σε σκοτεινά μονοπάτια. Πρωτόγνωρα και επικίνδυνα. Σε τέτοια σκοτεινά μονοπάτια μοιάζει να βαδίζουμε τον τελευταίο καιρό.


Πρωτόγνωρα πράγματα. Στο νησί που ο ίδιος ο δήμαρχος γράφει τα τουριστικά κείμενα - γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει τόσο καλά! - χωρίς ενδοιασμούς αποφασίζει ότι κάποιοι επισκέπτες είναι ανεπιθύμητοι. Στο τουριστικό φυλλάδιο του νησιού, αναφέρεται ρητά και με θαυμαστικό, ότι εμείς οι Κυθήριοι χωρίζουμε τους επισκέπτες σε κατηγορίες. Και κάποιοι είναι ανεπιθύμητοι. Ποιοι; Αυτοί που κοιμούνται σε σκηνές στην παραλία και αυτοί που κάνουν μπάνιο γυμνοί. Ανεπιθύμητοι!
eksofillo
Φυσικά ο δήμαρχος επέλεξε να κρατήσει αυτή τη στάση για να ευχαριστήσει τους ντόπιους συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Δεν ενδιαφέρεται για τους επισκέπτες που θα αλλάξουν προορισμό αλλά για το εγχώριο χειροκρότημα. Βέβαια, οι πολιτικαντισμοί στα Κύθηρα δεν είναι πρωτόγνωροι. 

Πρωτόγνωρα είναι μάλλον τα αποτελέσματα αυτών, καθώς το πράγμα δε σταματά εδώ. Με αφορμή την επίδειξη πουριτανισμού της επίσημης αρχής, βρήκαν ευκαιρία και την ψώνισαν κάποιοι κάτοικοι και μαγαζάτορες στα ανατολικά (ευτυχώς όχι όλοι) και μάζεψαν υπογραφές για να φύγουν οι «άπλυτοι», οι «λέτσοι», οι «τζαμπατζήδες». Δεν ταιριάζουν στο προφίλ του τουρισμού που θέλουμε να προσελκύσουμε στο Avlemonas. Μας βρομίζουν μας κλέβουν. Είναι ανεπιθύμητοι. 

Πρωτόγνωρα πράγματα: Είμαστε ένα φιλόξενο νησί αλλά όχι για όλους. Κάνουμε περιπολίες στην περιοχή και φωνάζουμε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έγραψαν μια οικογένεια πριν στήσει καν τη σκηνή. Κυνηγάνε δηλαδή ακόμα και αυτόν που σκέφτεται να κατασκηνώσει και όχι μόνο αυτόν που κατασκήνωσε. 

Άρα, όταν κάποιος έχει απλά μαζί του μπαγκάζια είναι παραβάτης και όχι επισκέπτης. Σου λέει αυτοί μοιάζουν με τέτοιοι, τράβα τους ένα πρόστιμο και αν κάνουμε λάθος θα τους αθωώσει το δικαστήριο. Βέβαια οι καημένοι οι αστυνομικοί είναι η πρώτη φορά που τους έτυχε να κυνηγάνε κατασκηνωτές και δεν ήξεραν. Ήταν και για αυτούς πρωτόγνωρο. 

Έγιναν και άλλα πρωτόγνωρα όμως. Κάποιοι καλοί χριστιανοί από αυτούς που γεμάτοι κατάνυξη κάνουν περιφορά την Αγία Μαρίνα κάθε χρόνο πήγαν νύχτα και έκαψαν ένα σπιτάκι από καλάμια στην Παλαιόπολη. Για να μην έρχονται οι ανεπιθύμητοι, ντόπιοι και ξένοι. Γιατί αυτό το σπιτάκι ήταν για όλους. 

Αλλά οι παλικαράδες πήραν το νόμο στα χέρια τους. Με τις ευλογίες του ανθρώπου που κάνει τα κουμάντα και ανέλαβε την τουριστική καμπάνια μόνος του. Γιατί είναι τόσο το ταλέντο του που μπορεί να κάνει τα πάντα. Μέχρι και να αποφασίζει ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Όμως ο φασισμός δεν σταματάει στο πρώτο του δάγκωμα, προκαλεί και αντίποινα και συντηρεί έναν φαύλο κύκλο βίας που δεν καταλήγει πουθενά.


Πρωτόγνωρα πράγματα. Χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ανάλογα με το πορτοφόλι που κουβαλάνε. 

Πριν από λίγο καιρό διαβάσαμε ότι ο δήμαρχος φοβήθηκε μην του στείλει ο Τσίπρας πρόσφυγες. Αυτοί δεν είναι μόνο λέτσοι αλλά και φτωχοί. Μακρυά από μας. Εμείς είμαστε το Ντουμπάι του Αιγαίου. 

Τι πειράζει που δεν έχουμε νερό; Τι πειράζει που το πλοίο όταν έρχεται θέλει 9 ώρες; Τι πειράζει; Δεν πειράζει. 

Ζήστε το όνειρό σας σαν Έλληνες. Χωρίστε τους ανθρώπους σε επιθυμητούς και ανεπιθύμητους. Θυμηθείτε να βάλετε τον εαυτό σας στους επιθυμητούς. Καταστρέψτε και κάψτε όποιο ίχνος από το παρελθόν σάς ενοχλεί και σάς χαλάει το όνειρο. Καλή νύχτα σας.
------------------------------------------------------------------
Πηγή:  dragonerarossa.gr-Γιώργος Διδυμιώτης
------------------------------------------------------------------