Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Στο σφυρί ... ξενοδοχεία, πρόβατα, τσιπούρες και μπιμπερό!

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο και στις αναγκαστικές εκτελέσεις και τους πλειστηριασμούς, καθώς μες στο κατακαλόκαιρο δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι έχουν πιάσει για τα καλά... δουλειά και κινούν τις σχετικές διαδικασίες για λογαριασμό των εντολέων τους, τραπεζών (ελληνικών και ξένων), ιδιωτών, αλλά και ασφαλιστικών φορέων, μαρινών, κ.λπ.

Στο στόχαστρο των αναγκαστικών εκτελέσεων έχουν βρεθεί μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, «επώνυμες» βιομηχανικές - βιοτεχνικές μονάδες, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις γνωστές και μη (αυτοκινήτων, καλλυντικών, εστίασης, τεχνικές, κατασκευαστικές, διατροφής, ιχθυοτροφεία, μέχρι και πολυκλινικές!), και ασφαλώς περιουσιακά στοιχεία «επωνύμων», αλλά και «κοινών θνητών», ενώ από τις διαδικασίες πλειστηριασμών δεν έχουν γλιτώσει ούτε θρησκευτικές οργανώσεις και νηπιαγωγεία...

Μεταξύ των ακίνητων που προορίζονται για να βγουν «στο σφυρί» συγκαταλέγονται καταστήματα, στούντιο, βιομηχανοστάσια, μονοκατοικίες, γραφεία, οικόπεδα σε περιοχές «φιλέτα» και μη, στην Αττική, αλλά και σε ιδιαίτερα τουριστικά νησιά (μερικά από τα οποία διαθέτουν, μάλιστα, πισίνες, ελικοδρόμιο, γήπεδα τένις κ.λπ.), καθώς και μικρότερες ιδιοκτησίες ανθρώπων με πολύ πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που η ζωή -ελέω και της οικονομικής κρίσης- τους τα έφερε πολύ στραβά...

Στους έμφορτους πίνακες αναγκαστικών εκτελέσεων συμπεριλαμβάνονται και πολλές πτωχεύσεις, εκποιήσεις, όπως και κάποιες συμφωνίες εξυγίανσης με τους εκάστοτε πιστωτές, μέσω διαδικασιών διαγραφής μέρους των χρεών.

Στις σχετικές λίστες, εκτός από ακίνητα, θέση έχουν και πολλά κινητά που πολλές φορές εντυπωσιάζουν, αφού πέρα από τα μάλλον συνηθισμένα κότερα (σκάφη αναψυχής), πλοία, αυτοκίνητα, μηχανές, ελικόπτερα κ.λπ., «στο σφυρί» βγαίνουν επίσης τηλεοράσεις, τραπέζια, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γραφεία, βιβλιοθήκες, ρούχα, φούρνοι, ψυγεία, ψησταριές, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλιματιστικά κ.λπ. Ωστόσο, στις απίστευτες καταστάσεις πλειστηριασμών και εκποιήσεων μπορεί κανείς να συναντήσει και πολύ πιο περίεργα πράγματα, όπως δονητές φύλων, σώματα μπάνιου και τουαλέτας, καρφίτσες, σήτες, κομπιούτερ, σακιά αλάτι, αλλά και σαλιάρες, πιπίλες, παρκοκρέβατα, καραμούζες, μπιμπερό, γιο-γιο, αλλά και ελαιόδεντρα, μοτέρ κοπριάς, ποτίστρες, πρόβατα, λαβράκια, τσιπούρες κ.λπ.


OI TIMEΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
47,8 εκατ. για το Athens Ledra Hotel, κατασχέσεις και για οφειλές 10.000 ευρώ

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ο πλειστηριασμός της ξενοδοχειακής μονάδας του «Αthens Ledra Hotel» (πρώην «Ledra Mariot»), που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζομένους. Η διαδικασία έχει κινηθεί για οφειλή 6,5 εκατ. ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 47,8 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες εκτίθενται σε πλειστηριασμό ακίνητα στον Πειραιά και στην Εύβοια της καπνοβιομηχανίας Κεράνης.

Μέσα στους επόμενους 1-3 μήνες έχουν προσδιοριστεί πλειστηριασμοί και διάφορων ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρόδο, Χαλκιδική, Χαλκίδα, Ωρωπό, Θήρα, αλλά και στην Αθήνα (στο κέντρο και στα προάστια).

Η μεγαλύτερη από τις μονάδες αυτές βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Χαλκιδικής, όπου τράπεζα επισπεύδει τις διαδικασίες για συγκρότημα 255 δωματίων συνολικής δυναμικότητας 543 κλινών, που διαθέτει παράλληλα αίθουσες εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίου, σάουνα, πισίνα κ.λπ. Για το ξενοδοχείο, που φέρει διάφορα τραπεζικά βάρη, η τιμή α' προσφοράς προσδιορίστηκε στα 7,6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις και για πολύ μικρές οφειλές, όπως αναγκαστικές κατασχέσεις για πλειστηριασμό ακινήτου 230 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας για οφειλή μόλις 10.700 ευρώ, άλλου στη Γλυφάδα εμβαδού 110 τ.μ. για χρέος μόνο 2.040 ευρώ και τιμή α' προσφοράς 70.000 ευρώ, άλλου στο Χαλάνδρι 160 τ.μ. για οφειλή 19.500 ευρώ και τιμή α' προσφοράς 120.000 ευρώ, άλλης μονοκατοικίας 400 τ.μ. στη Ν. Πεντέλη για χρέος 47.800 ευρώ και τιμή α' προσφοράς 210.000 ευρώ.

Παράλληλα, βγαίνει «στο σφυρί» ακίνητο σε θέση-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας για οφειλή 28.000 ευρώ, με τιμή α' προσφοράς 330.000 ευρώ.

Στην ατέλειωτη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται διαμερίσματα στη Βούλα, την Κηφισιά, στα Βριλήσσια, στο Π. Φάληρο, μεζονέτες στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη, όπως και δύο συγκροτήματα με παραθεριστικές κατοικίες και στούντιο σε γνωστές περιοχές της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Τη «μερίδα του λέοντος» στις επισπεύσεις πλειστηριασμών διεκδικούν πολλές τράπεζες, κυρίως όσες μεταφέρουν υποθέσεις «ανοικτές» από το παρελθόν, από άλλα τραπεζικά συγκροτήματα, τα οποία εξαγόρασαν ή με τα οποία συγχωνεύτηκαν.

Πολλαπλές κινήσεις πλειστηριασμών έχουν γίνει και από γνωστή μαρίνα, που αφορούν τις τελευταίες μόνο μέρες τουλάχιστον 6 σκάφη αναψυχής (κότερα από 8 έως 20 μ.) που ελλιμενίζονται και οφείλουν ποσά από 5.500 έως 15.000 ευρώ και τα οποία απειλούνται τώρα να βγουν «στο σφυρί» με τιμές α' προσφοράς από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

Στις τουλάχιστον ασυνήθιστες κατασχετήριες εκθέσεις κινητής περιουσίας συγκαταλέγονται πολλά λαβράκια και τσιπούρες ιχθυοτροφείων, καθώς και 180 πρόβατα θηλυκού γένους, διαφόρων χρωμάτων και ηλικιών!
------------------------------------------------
Πηγή:  Έθνος-Αλεξανδρος Αυλωνίτης
------------------------------------------------