Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Γιορτή Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στον Μυλοπόταμο Κυθήρων

Για ακόμα μια χρονιά νότες και μελωδίες πλημμύρισαν γειτονιές, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα της Ελλάδας, από τις 18 έως τις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Στη 17η χρόνια εκδηλώσεων του Ελληνικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμμετείχαν 37 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και εκτός από την εορταστική και κεφάτη διάθεση, οι εκδηλώσεις είχαν επίσης και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Οι συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις του 2016 φέρνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αρμονίας, ενότητας και συνεργασίας, σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για την χώρα μας. Σε αυτόν μεγάλο εορτασμό ενώθηκαν αφιλοκερδώς 3.000 μουσικοί και 430 συγκροτήματα, Djs, χορωδίες και ορχήστρες που παρουσιάστηκαν σε 320 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες Πανελλαδικά.

Από το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, το Λουτράκι, τη Ξάνθη και το Βόλο, μέχρι τα Κύθηρα, τον Αγ. Νικόλαο, το Ηράκλειο και τα Χανιά, μουσικές και ευρύτερα καλλιτεχνικές δημιουργίες ενώνονται και διασταυρώνονται ενισχύοντας τον καλλιτεχνικό διάλογο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.








Συγκεκριμένα, οι πόλεις που συμμετείχαν για το 2016 ήταν οι:
Αθήνα, Άγιος Δημήτριος (Αττικής), Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλος, Βύρωνας, Διδυμότειχο, Δονούσα, Δράμα, Έδεσσα, Ελευσίνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Κύθηρα, Λάρισα, Λέσβο, Λιβαδειά, Λουτράκι, Νάξος, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πειραιάς, Πρέβεζα, Πύργος, Σαντορίνη, Σέρρες, Σουφλί, Σπάρτη, Χαλκίδα και Χανιά!

Για τις εκδηλώσεις του 2016, και σε Πανελλαδικό επίπεδο, οι φετινές ημερομηνίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 18 έως και 23 Ιουνίου (21 έως 23 στην Αττική).

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό «να βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς». Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες κάθε είδους μουσικής σε μία ανεπανάληπτη γιορτή.





Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν για το κοινό. Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.





Στα Κύθηρα η Γιορτή της Μουσικής πραγματοποιήθηκε από 18 έως και 21 Ιουνίου.

Στις 20 Ιουνίου είχαμε την χαρά να γιορτάσουμε αυτή την γιορτή στον Μυλοπόταμο με ζωντανή σύνδεση στο διαδίκτυο στην διεύθυνση: http://www.kythira.gr/mday2016.htm, απολαμβάνουντας
  • την Φιλαρμονική Κυθήρων,
  • τα συγκροτήματα του Ωδείου Αναγέννηση,Music Vibes, Melody Smiles,
  • τους “Σταλιά – Σταλιά”,
  • τους Trio Greco feat.Σπύρος Γιαννιώτης
  • και το Χορευτικό Τμήμα της Ενδοχώρας και της Αγίας Πελαγίας Κυθήρων.

Τη διοργάνωση την γιορτής στο νησί είχε αναλάβει ο κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης υπό την καθοδήγηση της κ. Ναστάζιας Μπέϊκοφ και την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η ερμηνεύτρια κ. Αναστασία Έδεν,συνεργάτης του Ωδείου Αναγέννηση
-------------------------------
Τἰνα Ταμβάκη
-------------------------------