Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σχετικά με την προσαρμογή τους στα νέα κριτήρια κατάταξης, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Επικαλούμενος την υπουργική απόφαση για τον «Καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων», ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει ότι η αίθουσα πρωινού προβλέπεται ως υποχρεωτική σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων ή δωματίων, «κάτι που απαιτεί πολεοδομικού τύπου παρεμβάσεις, οι οποίες, αφενός μεν είναι δαπανηρές, αφετέρου δεν είναι πάντα εφικτές (συντελεστές δόμησης, στατικότητα, παραδοσιακοί οικισμοί).»

 
Ο Βουλευτής φέρνοντας ως παράδειγμα τα νησιά του Αργοσαρωνικού που είναι η εκλογική περιφέρειά του, επισημαίνει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσανάλογο βάρος που ουσιαστικά θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους, τα έσοδα του Κράτους θα περιοριστούν και η ανεργία θα αυξηθεί.

Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να προβλέψει κάποιες μεταβατικές διατάξεις ή ευνοϊκές ρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα κατάταξης για τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός για να ενταχθούν σε ένα άμεσο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την Υ.Α 216/9.1.2015 για τον «Καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» προβλέπονται οι προϋποθέσεις για την κατάταξη των ξενοδοχείων. Το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης και κατά συνέπεια να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις της εν λόγω απόφασης.

Για ένα σημαντικό τμήμα της ξενοδοχειακής αγοράς που αφορά μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν καταλύματα κυρίως στον τύπο των επιπλωμένων διαμερισμάτων-δωματίων, καθίσταται σχεδόν ανέφικτη η προσαρμογή τους στις νέες διατάξεις μέχρι τις 31.12.2017, εξωθώντας τους, είτε στη διακοπή λειτουργίας, είτε στην παράνομη λειτουργία. Συγκεκριμένα, στο 7.1 του παραρτήματος της απόφασης προβλέπεται ως υποχρεωτική σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων ή δωματίων, η αίθουσα πρωινού, κάτι που, όπως είναι προφανές, απαιτεί πολεοδομικού τύπου παρεμβάσεις, οι οποίες, αφενός μεν είναι δαπανηρές, αφετέρου δεν είναι πάντα εφικτές (συντελεστές δόμησης, στατικότητα, παραδοσιακοί οικισμοί). Το γεγονός καθίσταται κατάφορα άδικο, αφού σημαντικό ποσοστό των εν λόγω καταλυμάτων διαθέτουν εσωτερικό χώρο πρωινού σε κάθε δωμάτιο, τα οποία είναι πιο εξυπηρετικές λύσεις για το κοινό που απευθύνονται (π.χ. οικογένειες).

Έχοντας ως δεδομένο  ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως σε προορισμούς εποχικής τουριστικής κίνησης, η υιοθέτηση του υπάρχοντος πλαισίου θα αποτελέσει τροχοπέδη σε μια ήδη επιβαρυμένη αγορά. Στην εκλογική μου περιφέρεια, για παράδειγμα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού πλήθος οικογενειακών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσανάλογο βάρος που ουσιαστικά θα οδηγήσει τους ίδιους στη διακοπή λειτουργίας, θα περιορίσει τα έσοδα του Κράτους και θα συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας.
Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης, καθώς τίθεται ως προαπαιτούμενο η ύπαρξη προσωπικού και πολλές από αυτές δεν απασχολούν επιπλέον προσωπικό, αφού είναι οικογενειακές.

Επειδή ο τουρισμός παραμένει ακόμα ένας παραγωγικός τομέας της χώρας, ο οποίος δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε,
Επειδή χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις του ζητήματος αυτού σε έγκαιρο χρόνο, με την πρόβλεψη κάποιων μεταβατικών διατάξεων, προκειμένου να διατηρηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά (για ένα ανάλογο θέμα, η ίδια Υ.Α προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις -άρθρο 6, ευνοϊκή διάταξη για όσες επιχειρήσεις διέθεταν ΕΣΛ ξενοδοχείου επιπλωμένων διαμερισμάτων χωρίς εστιατόριο, κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014 και λαμβάνουν 500 μόρια).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Προτίθεται να προβλέψει κάποιες μεταβατικές διατάξεις ή κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα κατάταξης για τις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις;
2.    Υπάρχει ο σχεδιασμός, ώστε τέτοιου είδους παρεμβάσεις να ενταχθούν σε ένα άμεσο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μικροεπιχειρηματίες να συμμορφωθούν προς τις νέες απαιτήσεις;

Πειραιάς 22 Ιουνίου 2016
Ο Ερωτών Βουλευτής                                  
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων