Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 - οι προμηθευτές στο καναβάτσο

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, κάνοντας έτσι και επίσημα γνωστό αυτό που ήδη ήξερε όλη η αγορά: Ότι το σχέδιο διάσωσης που είχε εκπονηθεί και ανακοινωθεί με την συμμετοχή του Σκλαβενίτη έχει ναυαγήσει εδώ και καιρό. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και ανυπολόγιστες. Τόσο για τους 11.000 εργαζόμενους στην εταιρεία όσο και για τους εκατοντάδες προμηθευτές της.


Η συζήτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής ορίστηκε από Πρωτοδικείο Αθηνών για την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που μεσολαβούν μέχρι την συζήτηση, το δικαστήριο αποφάσισε την παροχή προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της.
Πηγές της εταιρείας, σημειώνουν πως η απόφαση για την προστασία αποτελούσε μονόδρομο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς σημαντικός αριθμός πιστωτών στρέφονταν εναντίον της εταιρείας.

Το ερώτημα είναι αν στη συνέχεια η εταιρεία και οι πιστωτές θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχει το άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, όπως είναι και το πιθανότερο, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία εξυγίανσης και ρύθμισης χρεών για να αυξηθούν οι πιθανότητες να διασωθεί ο όμιλος με τα 482 καταστήματα και τους περίπου 11.000 εργαζόμενους από την χρεοκοπία.

Για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και περίπου 3.000 προμηθευτές, η διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα καθώς ενδεχόμενο κανόνι θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην αγορά και θα προκαλούσε ισχυρές πολιτικές δονήσεις. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων για τη διαχείριση της κατάστασης μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνητικών στελεχών.

Οι πληροφορίες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους προμηθευτές της ξεπερνούν τα 500- 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες και κυρίως ελληνικές σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, απειλώντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές ακόμη και με χρεοκοπία. Με άλλα λόγια απειλούνται με «λουκέτο» αρκετές αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αγορά.

Συνολικά, η αλυσίδα οφείλει πάνω 1,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως συνιστά «συστημικό» κίνδυνο για την αγορά. Η ανησυχία ότι θα μπορούσε να σκάσει το «κανόνι» εφόσον οι πιστωτές στραφούν μαζικά εναντίον της έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις πλευρές.

Οι τράπεζες βρίσκονται επίσης σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σενάρια επί σεναρίων για διακανονισμούς, κουρέματα και σχέδια εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Μαρινόπουλος.

Ως πιθανότερη λύση, προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία με ανυπολόγιστους κλυδωνισμούς στην αγορά, είναι αυτή της συμφωνίας των πιστωτών επί ενός σχεδίου εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ταχείες διαδικασίες εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης, βρίσκονται υπό συζήτηση η διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου (τόκοι, προσαυξήσεις κλπ), στο οποίο οφείλονται πάνω από 170 εκατ. ευρώ, το «κούρεμα» σημαντικού μέρους των τραπεζικών δανείων που φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ αλλά και η νέα αναχρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες, ενώ βαρύ τίμημα θα κληθούν σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν οι προμηθευτές των οποίων επίσης οι οφειλές θα κουρευτούν σε ποσοστό που θα φτάνει το 40%. 

Το ίδιο σχέδιο δεν αποκλείεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τον τεμαχισμό της εταιρείας, το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων και την πώληση μεγάλου μέρους των ιδιόκτητων περιουσιακών στοιχείων της (διαθέτει 353 ιδιόκτητα καταστήματα, ενώ άλλα 129 είναι franchise) σε άλλον ή άλλους παίκτες της αγοράς των σούπερ μάρκετ.

Το σενάριο να αναλάβει μετά το σχέδιο εξυγίανσης εξ ολοκλήρου η Σκλαβενίτης το δίκτυο της Μαρινόπουλος και όχι μόνο τα 33 υπερκαταστήματα, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία που «πάγωσε», βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο αν θα γίνει αποδεκτό υπό τον κίνδυνο να μετατραπεί και η Σκλαβενίτης μεσοπρόθεσμα σε προβληματικό όμιλο, αν και οι πιέσεις που ασκούνται αυτή την περίοδο από τράπεζες και συγκεκριμένους προμηθευτές φαίνεται να έχουν ως επίκεντρο τη διαμόρφωση ευνοϊκής λύσης που θα πείσει τον όμιλο Σκλαβενίτη να αναλάβει το ρίσκο.

Δύο είναι τα κλειδιά, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal για να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία: το ένα είναι να συναινέσει σε σχέδιο εξυγίανσης μια συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις επί ακινήτων της Μαρινόπουλος, ενώ έχει ενεχυριάσει τις μετοχές της φαρμακευτικής ΦΑΜΑΡ της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Το δεύτερο είναι να πιεστεί η οικογένεια Μαρινόπουλου να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, ενώ υπό συζήτηση είναι και η συμμετοχή της οικογένειας στο μελλοντικό επιχειρηματικό σχήμα που πιθανόν να δημιουργηθεί. Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση δεν θα είναι καθόλου ανώδυνη για καμία πλευρά.
------------------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr-Βασίλης Γεώργας
------------------------------------------------