Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αλλαγές στην καταβολή κονδυλίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του ανά την Επικράτεια, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφτηκε, χθες, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και τους νομούς Ξάνθης και Καβάλας.
Ο κ. Κουρουμπλής συζήτησε επί μακρόν και άκουσε τα αιτήματα των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ενώ ενημέρωσε ότι πολλά από αυτά (πόροι, αρμοδιότητες κ.λπ.) προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. στη Βουλή.

  
Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του Υπουργού, στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, η πρόσθεση των κριτηρίων της μορφολογίας ή και της ιστορικότητας του κάθε Δήμου, στην κατανομή των κονδυλίων προς αυτούς.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών από τους Δήμους, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους, στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Οικονομίας».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τα ακόλουθα, κατά τις εξής συναντήσεις:

Στην Ξάνθη
- Συγκάλεσε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιο Παυλίδη, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Aντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη.
Μεταξύ άλλων ετέθησαν υπόψιν του ΥΠΕΣΔΑ, θέματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου, καθώς και θέματα  αντιστοίχισης αρμοδιοτήτων και πόρων. 

Εκφράστηκαν δε, θετικά για τις δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΠΕΣΔΑ για παροχή εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική. Έθεσαν επίσης το θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας η οποία είναι υπό εκκαθάριση και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ από το Eυρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD/Leader. Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό είναι ήδη εγκεκριμένο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθούν αυτοί οι πόροι» και θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.
- Συνεδρίαση ΠΕΔ
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) στο Δημαρχείο Ξάνθης, όπου παραβρέθηκαν 22 Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων.

Καλωσορίζοντας τον κ. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης επεσήμανε: «Είναι ένας ξεχωριστός πολιτικός γιατί ακούει, ανταποκρίνεται και δίνει λύσεις».

Οι παρευρισκόμενοι εξήραν την απόφαση του Υπουργού ΕΣΔΑ για τη σύσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, διάταξη η οποία εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προδιαβούλευσης.
Εν συνεχεία, στον Υπουργό ετέθησαν θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μπάμπης Δημαρχόπουλος, το κύριο πρόβλημα των Δήμων είναι η γραφειοκρατία και οι αλληλοαναιρέσεις νόμων και Υπουργείων, σε θέματα καθημερινότητας.
Ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα στην έλλειψη κωδικοποίησης της νομοθεσίας αν και αναγνώρισαν ότι αρχίζει να κινείται η σχετική διαδικασία. Ενώ σημείωσαν τις μεγάλες καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων λόγω περιβαλλοντικών ενστάσεων, γραφειοκρατίας και αλληλοαναιρούμενων νόμων.

Ο κ. Κουρουμπλής, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΔ τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Πιστεύω ότι αποτέλεσμα παράγεται μόνο μέσα από την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης του Υπουργού με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που πιστεύω ότι έχω πετύχει.
Επάνω σ’ αυτή τη βάση, περιμένω από όλους τους φορείς, διορθωτικές παρατηρήσεις ως προϊόν της εμπειρίας τους.

Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και την απογοήτευση που εισπράττει καθημερινά ο αιρετός και ειδικά ο αιρετός που μάχεται και έχει όραμα. Εδώ λοιπόν μας ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν, μέσα από στενή συνεργασία για την λειτουργική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, «μπαίνουμε σε μια ήρεμη περίοδο».

Ο κ. Παν. Κουρουμπλής για το θέμα της χρηματοδότησης των Δήμων πρότεινε να συμπεριληφθούν στα κριτήρια κατανομής κονδυλίων, εκτός από το πληθυσμιακό και εκείνα της έκτασης, της μορφολογίας ή και της ιστορικότητας του κάθε Δήμου.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, πολλά από τα αιτήματα των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται από το πολυνομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. στην Βουλή.

«Θα στελεχώσουμε τους μικρούς Δήμους με σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση εκεί που υπάρχουν ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με την δική σας ιεράρχηση, την οποία και έχουμε ζητήσει» είπε ακόμη ο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι έχει συνεννοηθεί ήδη με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Υφυπουργό Αλ. Χαρίτση, ώστε να υποβάλουν αιτήματα και προτεραιότητες των αναγκών που έχουν με δική τους σειρά προτεραιότητας, «με τρόπο ώστε να επωφεληθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ επιτέλους και οι μικροί Δήμοι».

Εξήγησε ότι, έχει συσταθεί ήδη η επιτροπή επαναθεσμοποίησης του «Καλλικράτη», με στόχο να αποσαφηνιστούν αρμοδιότητες, πόροι, και δυνατότητες της Τ.Α.
Δεσμεύτηκε ότι, «θα στηρίξουμε την Κοινωνική Οικονομία, επιμορφώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους στη βάση αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους» και πως «θα προχωρήσουμε σε σταδιακή οικονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πετύχουμε την αποκέντρωση και τον επιτελικό της ρόλο».

Ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α. υπογράμμισε πως, «είναι υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλον αυτόν το εποικοδομητικό προβληματισμό και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον διάλογό τους, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τους αποκάλυψε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή από τον Πρωθυπουργό.

Κάλεσε τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να δώσουν βαρύτητα στην κατανάλωση Ελληνικών προϊόντων, να μπουν στα ράφια ντόπια προϊόντα, ώστε να καλλιεργηθεί και το πνεύμα της «Κοινωνικής Οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευ. Λαμπάκης, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κουρουμπλή «εκ μέρους των 22 κοινωνιών, επειδή ξέρει να ακούει να συζητάει να ανταποκρίνεται και να λύνει προβλήματα», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τις ευχαριστίες του στον ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ξάνθης «γιατί δεν φοβάται να συζητάει και να λύνει προβλήματα», όπως είπε.
- Ο κ. Κουρουμπλής είχε συνάντηση επίσης με την Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και τον Γραμματέα κ. Γιώργο Χατζηθεοδώρου.

Εκεί συζητήθηκαν κομματικά και τοπικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το μείζον θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας η οποία είναι υπό εκκαθάριση.
- Ακολούθως ο κ. Παν. Κουρουμπλής είχε συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ξάνθης  ο οποίος τον συνεχάρη ιδιαίτερα για την μέριμνά του για τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων/μεταναστών.

Καβάλα
Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Α. αναχώρησε από Ξάνθη για Καβάλα. Εκεί επισκέφθηκε την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Άσπρη Άμμο Καβάλας, συνοδευόμενος από την Δήμαρχο Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα.

Είχε επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με την Δήμαρχο της πόλης, όπου του ετέθησαν σημαντικά θέματα που απασχολούν την πόλη.
Υπήρξε διάχυτη ικανοποίηση από την συζήτηση, ενώ στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας-εξπρές του Υπουργού, ήταν τα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπου και συναντήθηκε με την Γραμματεία και τον Γραμματέα της Οργάνωσης του κόμματος στην Καβάλα, κ. Νίκο Μπουρτασάγα.

Τέλος, λίγο πριν την αναχώρησή του για Αθήνα, είχε συνάντηση στην αίθουσα του Κρατικού Αερολιμένα Καβάλας, με τον Μητροπολίτη Καβάλας κ. Προκόπιο, τον Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Μητροπολίτη Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------