Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ποια είναι τα χρόνια προβλήματα υγείας που «ταλαιπωρούν» το 60% των Ελλήνων

Συνολικά, έξι στους δέκα Ελληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας: Σχεδόν οι 50% κάτω των 65 και το 90% άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα προβλήματα είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (41,7%), τα επίπεδα χοληστερόλης που υπερβαίνουν τα επιθυμητά (41,1%), τα χρόνια προβλήματα μέσης και αυχένα που προαναφέρθηκαν και η παχυσαρκία την οποία αντιμετωπίζει το 35% των ανδρών και των γυναικών. Το περίπου 3% των Ελλήνων, εξάλλου, έχει διαγνωστεί με κάποια μορφή καρκίνου συμπεριλαμβανομένων λεμφωμάτων και λευχαιμίας, άλλο ένα 3% έχει περάσει έμφραγμα και το σχεδόν 2% έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
.

Τα στοιχεία προέρχονται από την μελέτη «Υδρία», την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.

Ενδεικτικό της κακής γενικής υγείας του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι νοσήματα όπως τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα στους μεσήλικους αντί να περιορίζονται στους ηλικιωμένους. Ετσι, στις ηλικίες κάτω των 65 το 1,2% ανδρών και γυναικών έχει περάσει έμφραγμα, το 1% έχει εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο και το 4,3% πάσχει από τη «νόσο των καπνιστών» (τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 65 είναι 7,6%, 4,7% και 11%).

Η μελέτη «ΥΔΡΙΑ» πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.011 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, απ’ όλη τη χώρα.

Επίσης σύμφωνα με μελέτη της «ΥΔΡΙΑ», 39% των ανδρών και των γυναικών όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα μέσης ή αυχένα ενώ 26% αναγκάζονται να περιορίζουν λίγο ή πολύ τις καθημερινές δραστηριότητές τους εξαιτίας των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.

Τα προβλήματα είναι πολύ συχνότερα στους ηλικιωμένους, πλήττουν όμως και μεγάλη μερίδα των νέων. Η οσφυαλγία και η αυχεναλγία προσβάλλουν το σχεδόν 20% των νέων ηλικίας 18-34 ετών και το 41% των ατόμων ηλικίας 35-64 ετών, ενώ μακροχρόνιος περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων παρατηρείται στο 20% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών. Επιπλέον, το σχεδόν 11,5% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει διαβήτη, ποσοστό που φθάνει το 28% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
-----------------------------
Πηγή: aftodioikisi.gr
------------------------------