Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Νεκροί οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, χειριστές του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Κίναρο

Το ελικόπτερο μετείχε στην άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16» και το στίγμα του χάθηκε στις 3 τα ξημερώματα δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού - Επιστρέφει εσπευσμένα ο Καμμένος.

 Νεκροί ετκιμάται ότι είναι οι τρεις έλληνες αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κατέπεσε στη νήσο Κίναρο κατά την διάρκεια άσκησης. Ωστόσο το υπουργείο συνεχίζει την έρευνα για την ανεύρεση των τριών μελών του πληρώματος.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν εντοπιστεί οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Νωρίτερα κατά την διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Αμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νεκρούς.

«Όταν θα τους βρούμε θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές.

«Δεν μπορώ να πω καν συλλυπητήρια στις οικογένειες γιατί δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στην περιοχή. Η περιοχή που εντοπίστηκαν τα συντριμμια είναι πολύ αποκρημνη» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το στίγμα χάθηκε στις 2:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή.

Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου.


Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια άσκησης που διεξάγεται στην περιοχή και η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου,  δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Εντωμεταξύ εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Νωρίτερα ο υπουργός έγραψε στο Twitter για τις πληροφορίες περί ανεύρεσης σορών:



Ο κ. Καμμένος μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει στην Αθήνα.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με το ελικόπτερο.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.  Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.  Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.  Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.    

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας των ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου. Σε ανακλητική NOTAM της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α0701/16 προχώρησε η Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Άγκυρα αποκρούει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μαρτυρία της μοναδικής κατοίκου Κίναρου


Συγκλονισμένη από τα όσα έζησε τις τελευταίες ώρες η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη αποκάλυψε στο newsit.gr πως τις 06:30 το πρωί της τηλεφώνησαν από το Πεντάγωνο.

«Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα πάνε κι έρχονται συνέχεια εδώ» είπε η κα Κατσοτούρχη με λαχανιασμένη φωνή, σημειώνοντας πως «έχει γεμίσει ο κόσμος» από αεροπλάνα και καράβια που έχουν σπεύσει στο σημείο για να ψάξουν τους τρεις χειριστές του ελικοπτέρου, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας θεωρούνται αγνοούμενοι.

«Με πήραν από το Πεντάγωνο στις 06:30 το πρωί και με ρωτούσαν» λέει και πρόσθεσε πως εκείνο που της είπαν είναι ότι βρήκαν τα συντρίμμια του Augusta Bell σε ορεινό μέρος του μικρού νησιού, που βρίσκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου και διοικητικά ανήκει στην πρώτη.
--------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------