Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Άλμα 20% στην τιμή του ελαιόλαδου στην Ευρώπη

Με αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου κατά 20% ήρθαν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι αρρώστιες έπληξαν σημαντικά τη σοδειά του προηγούμενου έτους.

«Οι καταναλωτές κλήθηκαν να δαπανήσουν επιπλέον 231 εκατ. ευρώ για την αγορά ελαιόλαδου» αναφέρει ενδεικτικά, το κέντρο ερευνών IRI, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά στοιχεία.


Το «άλμα» στην τιμή του ελαιόλαδου αποδίδεται στην εξάπλωση ενός βακτηρίου στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, το οποίο έπληξε περίπου 3 εκατ. ελαιόδεντρα. «Η σοδειά στην Ιταλία ήταν η φτωχότερη των τελευταίων 25 ετών» επισημαίνει ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής της Rabobank.

Εκτός της Ιταλίας, προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Ισπανία, η οποία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είδε την παραγωγή της να μειώνεται σημαντικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ελαιόλαδου, η παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία συρρικνώθηκε κατά 26% το προηγούμενο έτος.

Πάντως, για το 2016, οι προοπτικές της αγοράς είναι σαφώς βελτιωμένες, καθώς η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία αναμένεται και πάλι να ομαλοποιηθεί.
--------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
--------------------------------