Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νέα (και αναδρομικά) rebate σε διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις

Κλιμακούμενο ποσοστό εκπτώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και ιατρικές πράξεις θέτει σε ισχύ η Αριστοτέλους, με απόφαση του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (δείτε το εδώ).

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, τα νέα rebate αποτελούν "μέθοδο αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων" και όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 249), η ισχύς του μέτρου αφενός θα είναι αναδρομική για όλο το οικονομικό έτος 2015 και αφετέρου θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.


Πιο συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης επιβάλλεται κλιμακούμενο rebate σε σχέση με τον όγκο (πλήθος) εξετάσεων για τις εξής κατηγορίες: 
  • Μαγνητικές Τομογραφίες
  • Αξονικές Τομογραφίες
ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται και εκπτώσεις σε σχέση με το κόστος (την αιτούμενη δαπάνη) των εξετάσεων για:
  • Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας
  • Σπινθηρογραφήματα
  • Υπέρηχους και εξετάσεις αίματος (Βιοχημικές, Ορμονικές Αιματολογικές, Ανοσολογικές)
Με την ίδια απόφαση επίσης, στις ιδιωτικές κλινικές ορίζεται επιπλέον έκπτωση 2,5% για την εκτέλεση των παραπάνω διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.
"Οι εκπτώσεις αυτές υπολογίζονται σε αυτοτελή μηνιαία βάση και στο σύνολο της δαπάνης που προκύπτει μετά τη συμπλήρωση του όγκου ή/και του κόστους των εξετάσεων της αμέσως προηγούμενης τιμολόγησης. Η τιμή αποζημίωσης των εξετάσεων καθορίζεται από το ισχύον κρατικό τιμολόγιο, εκτός των διαγνωστικών εξετάσεων − ιατρικών πράξεων για τις οποίες έχουν καθοριστεί και ισχύουν ανώτατες ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ." διευκρινίζεται στο ΦΕΚ.

είτε τους σχετικούς πίνακες του ΦΕΚ: 

pnakas1-2_FEk.jpg
22222.jpg



5555.jpg
---------------------------------------------- 
Πηγή: stogiatro.gr-Μαρίνα Σαουλίδου 
----------------------------------------------